Broedplaats Pand 14 moet alweer sluiten

Pand 14 in Amsterdam-Zuidoost. © Marc Driessen Beeld
Pand 14 in Amsterdam-Zuidoost. © Marc Driessen

Tijdelijke broedplaats en uitgaansgelegenheid Pand 14 op bedrijventerrein Amstel III moet komend jaar al vertrekken, ruim twee jaar eerder dan gepland.

Het voormalig Chinees restaurant aan de Muntbergweg in Zuidoost heeft ateliers voor kunstenaars, oefenruimtes voor muzikanten en horeca en organiseert tentoonstellingen, optredens en feesten.

Volgens Rijkswaterstaat, de huidige eigenaar van het pand, is sprake van overlast voor de omgeving en wil de eigenaar van het terrein, McDonald's het pand zo snel mogelijk slopen om plaats te maken voor extra parkeerplekken.

Daarmee lijkt het doek eerder te gaan vallen voor de nieuwe culturele hotspot in Zuidoost. In de huidige planning moet initiatiefnemer Staas Lucassen pas in 2014 vertrekken, wanneer het pand moet wijken voor de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg.

De gemeente Amsterdam is niet blij met de laatste ontwikkelingen. De komst van Pand 14 moest juist meer leven brengen in het verder kwakkelende bedrijventerrein tussen de Arena en het AMC. In een brief aan Rijkswaterstaat spreekt verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest van 'een functie die zorgt voor levendigheid en sociale controle'. Ook schrijft Van Poelgeest dat de politie geen meldingen van overlast heeft gehad en dat bij diverse controles bleek dat de beveiliging op orde is. Toch houdt Rijkswaterstaat voet bij stuk, mede omdat Lucassen optredens en feesten organiseert, terwijl hij alleen een vergunning voor woonruimte heeft, géén voor horeca.

Met hulp van de gemeente zou Pand 14 elders op het bedrijventerrein gehuisvest kunnen worden, Rijkswaterstaat is niet van plan voor die kosten op te draaien. (Het Parool)

Foto Marc Driessen
Marcdriessen.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden