Broederliefde wint Edison voor beste album

In de Gashouder werden maandagavond de Edisons uitgereikt. Duidelijk een feestje voor de industrie, met Broederliefde als winnaar van Beste Album.

Joep School
Broederliefde. Beeld anp
Broederliefde.Beeld anp

'Rest in peace Thomas Edison, sowieso." Jerr (Jerzy Rocha Livramento), onderdeel van rapgroep Broederliefde, kan even geen andere woorden vinden.

Bij de jaarlijkse uitreiking van de Edisons bevestigde de Rotterdamse rapformatie nog maar eens dat er geen misverstand over kan bestaan: 2016 was het jaar van Broederliefde.

Ze hadden er best even op moeten wachten, en de Edison in de categorie hiphop was al aan de neus van Broederliefde voorbij gegaan - Rotterdam Airlines kreeg daar van Jerr nog netjes een shoutout voor - maar Hard Work Pays Off 2 werd aan het eind van de avond bekroond als beste album. Jerr: "Ik kan wel huilen man."

Muziekindustrie
De uitzinnige vreugde van Broederliefde is opvallend verfrissend tijdens de uitreiking, die na drie jaar in de Harbour Club nu in de Gashouder op het Westergasterrein plaatsvindt.

De Edisons winnen de laatste jaren weer langzaam aan belang en dus moest het dit jaar groter en bombastischer. Best een goed feest ook, maar presentator Eric Corton heeft een zware kluif aan het vasthouden van de aandacht van het publiek - voornamelijk bestaand uit in smoking gestoken lieden uit de muziekindustrie.

Goed afgekeken van de Amerikaanse Grammy's begint Corton met een statement: "We mogen blij zijn dat we in een vrij land leven, waarin we maken wat we willen maken en zeggen wat we willen zeggen."

Daarmee is het wel gedaan met het politiek engagement en er wordt ook geen Edison in tweeën gebroken.

Ondankbaar
In vier gevallen zijn de winnaars niet aanwezig: Martin Garrix (Dance) zit op de Fashion Week in New York, Andre Hazes jr. (Volksmuziek) geniet van een vakantie in een ver oord, Kensington (Rock) treedt op in Keulen en Anouk (Oeuvre) houdt gewoon niet zo van uitreikingen.

En het moet gezegd: voor de wel aanwezige artiesten valt het ook niet altijd mee. Of, zoals Ruud de Wild, voorzitter van een behoorlijk verjongde jury, het niet al te subtiel tegen presentator Corton zegt: "Een heel ondankbare kuttaak heb jij, want iedereen lult er de hele tijd doorheen." Dankjewel Ruud, en tot later.

Het lukt eigenlijk alleen Jeangu Macrooy en, verrassend genoeg, boyband B-Brave om het publiek met hun optredens even volledig stil te krijgen. Een tikkie ondankbaar is het wel op dat podium, maar dit is het feestje van de industrie.

Nederig
Ironisch genoeg is Typhoon verantwoordelijk voor het mooiste moment door juist even niks te zeggen.

De clip van zijn nummer We Zijn Er wint een Edison voor beste videoclip en Typhoon stelt zich tijdens het dankwoord op het podium prachtig nederig op naast regisseur Ivan Barbosa: deze prijs is in de basis voor de regisseur en dus houdt hij zijn mond.

Het kan dus wel.

Alle winnaars op een rij

Album
Broederliefde - Hard Work Pays Off 2

Rock
Kensington -Control

Videoclip
We Zijn Er - Typhoon (regisseur Ivan Barbosa)

Pop
Douwe Bob - Fool Bar

Hiphop
Rotterdam Airlines - Gate 16

Nieuwkomer
Indian Askin - Sea of Ethanol

Dance
Weval- Weval

Alternative
Klangstof - Close Eyes to Exit

Volksmuziek
André Hazes Jr. - Leef

Song
Martin Garrix Ft. Bebe Rexha - In the Name of Love

Oeuvre
Anouk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden