Britten overwegen levenslange celstraf voor baasjes moordende honden

De Britse regering laat de bevolking zich uitspreken over strengere maatregelen tegen bezitters van honden die iemand dood bijten, zo heeft SkyNews bericht. Momenteel is de maximumstraf twee jaar cel, maar een van de voorstellen wil daar levenslang van maken.

Stig Geukens
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Sinds 2005 zijn in Groot-Brittannië al zestien mensen door gevaarlijke honden gedood. Nu riskeren eigenaars van dergelijke viervoeters maximaal twee jaar cel. De Britse regering wil echter strenger bestraffen en laat de bevolking zich tot 1 september uitspreken over opties.

In het algemeen is het de bedoeling de wet zodanig te wijzigen dat eigenaars van gevaarlijke honden vervolging riskeren, ongeacht of hun dier al dan niet aanvalt. Een optie is een levenslange straf voor de eigenaars van honden die iemand doden, of tien jaar voor de bazen van honden die iemand verwonden.

Ook een dodelijke aanval op een begeleidingshond (bijvoorbeeld voor blinden), zal zwaar bestraft worden, met celstraffen tot 10 jaar. Sinds maart 2011 werden er al 240 aanvallen op zulke begeleidingshonden geregistreerd. Richard Leaman, aan het hoofd van het Britse opleidingscentrum voor begeleidingshonden, is blij met het voorstel. "De emotionele impact voor baasjes in ongelooflijk. Die honden zorgen ervoor dat blinden onafhankelijk van anderen kunnen leven."

De vakbond van post- en telecommensen - jaarlijks worden hun leden wel 5.000 keer aangevallen - verwelkomt intussen het regeringsinitiatief. De minister voor Dierenwelzijn Lord de Mauley gaat akkoord: "Aanvallen van honden zijn verschrikkelijk, en we hebben zware straffen nodig voor zij die hun honden toelaten of opleren om aan te vallen."

Er zijn echter ook tegenstanders. Tory-parlementslid Therese Coffey reageert verrast op het voorstel. Ze vindt het buiten proportie, als je weet dat een autobestuurder maximaal 14 jaar de cel in kan na een dodelijk ongeluk door gevaarlijk rijgedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden