Britten harder jegens Israël

Netanyahu's regering zal zich, net als de voorgaande, niets aantrekken van Israëls internationale verplichting alle nederzettingenactiviteiten te bevriezen. Foto EPA/Uri Lenz Beeld
Netanyahu's regering zal zich, net als de voorgaande, niets aantrekken van Israëls internationale verplichting alle nederzettingenactiviteiten te bevriezen. Foto EPA/Uri Lenz

TEL AVIV - De tijd waarin Europa zich alleen maar 'bezorgd' verklaarde over de Israëlische bouw in bezet gebied, lijkt voorbij, en het is Groot-Brittannië dat het activistische voorbeeld geeft.

Deze week werd bekend dat de Britten niet langer van plan zijn hun ambassade in Tel Aviv te verhuizen naar een gebouw dat gedeeltelijk in handen is van een nederzettingenbouwer.

De nieuwe trend wekt bezorgdheid in Israël, vooral nu de gedoodverfde nieuwe premier, Benjamin Netanyahu, een kolonist wil benoemen als zijn minister van Buitenlandse Zaken. Avigdor Lieberman, leider van de ultranationalistische partij Israël Beitenoe, woont in de nederzetting Nokdim, op de Westelijke Jordaanoever. Als Netanyahu een rechtse coalitieregering vormt - en daar ziet het naar uit - zal hij niet om Lieberman heen kunnen.

Netanyahu's regering zal zich, net als de voorgaande, niets aantrekken van Israëls internationale verplichting alle nederzettingenactiviteiten te bevriezen. Al meer dan een half miljoen Israëliërs wonen nu in bezet gebied en hun aantal groeit drie maal zo snel als de Joodse bevolking binnen de grenzen van voor 1967.

Actiegroepen in Groot-Brittannië en elders hebben moeite met de nauwe economische band tussen de Europese Unie en Israël. Israëlische exportbedrijven genieten een vrijstelling van invoerheffingen en er zijn nog altijd industrieën in bezet gebied die het etiket 'made in Israel' voeren. De Britten proberen de EU te bewegen tot een strikter beleid.

In september stak een storm van protest op toen een Israëlisch dagblad meldde dat de Britse ambassade in Tel Aviv zou verhuizen naar de Kirya Toren, een kantoorgebouw in het centrum. Het gebouw was toen geheel - en tegenwoordig voor 49 procent - in handen van investeringsbedrijf Africa-Israel, eigendom van Lev Leviev. Leviev investeert aanzienlijke bedragen in de bouw op de Westoever.

In een reactie op het nieuws plaatste een groep bekende Palestijnen een open brief in The Guardian. Het aanzwellende protest leidde tot een debat in het Britse parlement. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde daarop vragen aan Africa-Israel, maar vond het deze week ontvangen antwoord onbevredigend.

De Britse ambassade verdedigt het afblazen van de huurplannen als een nieuwe beleidslijn. ''De Britse regering heeft de nederzettingen altijd als illegaal beschouwd, maar sinds een paar maanden zoeken we naar manieren om een verandering te bereiken.'' (AD BLOEMENDAAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden