Britten en Iran heropenen hun ambassades

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft in de Iraanse hoofdstad Teheran de Britse ambassade heropend. Dat gebeurde bijna vier jaar nadat die de deuren moest sluiten toen demonstranten het gebouw bestormden. Gelijktijdig heropende Iran zondag zijn vertegenwoordiging in Londen.

Redactie
De poort van de Britse ambassade in Teheran. Beeld anp
De poort van de Britse ambassade in Teheran.Beeld anp

Hammond verklaarde de ambassade geopend en hees de Britse vlag boven het gebouw. Hij is de eerste Britse minister van Buitenlandse Zaken die het land bezoekt sinds 2003. Het bezoek is een gevolg van de deal die Teheran weken geleden met zes wereldmachten bereikte over de inperking van zijn kernprogramma.

Tijdens de bestorming van de ambassade vier jaar geleden werden schilderijen vernield, staken demonstranten de Britse vlag in brand en stalen ze elektronische apparatuur. Demonstranten waren boos over sancties die door de Britse regering waren opgelegd, als reactie op de nucleaire ambities van Iran. Sinds het incident op 29 november 2011, dat door premier David Cameron 'schandelijk' werd genoemd, heeft Groot-Brittannië het in Iran zonder een ambassade moeten doen.

'Onze relatie is sinds 2011 verbeterd', aldus Hammond in een verklaring.

Voor de heropende ambassades zijn nog geen ambassadeurs benoemd.

De bestorming van de ambassade in 2011. Beeld anp
De bestorming van de ambassade in 2011.Beeld anp

'Dood aan Engeland'

De Britse media spraken er zondagmiddag direct schande van dat de ambassade in Teheran nog niet helemaal was opgeknapt. Boven een portret van koningin Elizabeth is nog altijd graffiti te zien met de leuze 'Dood aan Engeland'. Volgens de autoriteiten moeten voor de verwijdering van de leuzen uit het Victoriaanse gebouw specialisten komen en was daar nog niet de gelegenheid voor. Ook gebroken spiegels zijn nog niet verwijderd.

Amerikaanse ambassade
Voor een heropening van de Amerikaanse ambassade in Teheran vindt Iran het nog te vroeg. Door de 'onlogische opstelling' van de VS tegenover Iran is de tijd nog niet rijp voor gesprekken over de terugkeer van de Amerikanen naar Teheran, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zondag.

De Amerikaanse ambassade werd in 1979 geplunderd door Iraanse studenten. Daarop volgde een 444 dagen durende gijzeling van het Amerikaanse ambassadepersoneel. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen beide landen nog niet voldoende hersteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden