Britten dwars bij strenger banktoezicht

Volgens De Jager (foto) is er brede steun voor een advies van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding van Financiënzitting had. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Volgens De Jager (foto) is er brede steun voor een advies van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding van Financiënzitting had. Foto ANP/Valerie Kuypers

PRAAG - De Britse regering ligt dwars bij het invoeren van strenger Europees toezicht op de banken en verzekeraars. Daarmee komen de Britten terug op de eerdere uitspraak van premier Gordon Brown, dat het toezicht op de financiële sector verscherpt moest worden.

De andere Europese landen zijn het dit weekeinde in grote trekken wel eens geworden over maatregelen die een herhaling van de kredietcrisis onmogelijk moeten maken.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank hebben dit zaterdag gezegd, na afloop van een informeel beraad van de EU-bewindslieden van Financiën in Praag.

Volgens De Jager is er brede steun voor een advies van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding van Financiënzitting had.

Deze commissie heeft voorgesteld een EU-raad in het leven te roepen die waarschuwingen uitdeelt als het misgaat op de financiële markten.

Worden haar adviezen genegeerd, dan kan de raad aankloppen bij de EU-ministers. Verder komen er toezichtsraden op banken, beleggingsinstellingen, verzekeraars en pensioenfondsen.

De Britten hebben er principieel bezwaar tegen dat de toezichtsraad onder leiding zou komen van de Europese Centrale Bank. Zij vrezen als niet-euroland invloed te verliezen. De Britten draaien wel bij, denkt Wellink. ''Zij trekken traditioneel aan de rem.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden