Update

Britten breken met EU, verbijstering in Europese hoofdsteden

De voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie hebben het brexitreferendum gewonnen.

ANP
Het vertrekkamp is dolblij met de overwinning Beeld anp
Het vertrekkamp is dolblij met de overwinningBeeld anp

Het 'Leave'-kamp haalde ruim 1,2 miljoen stemmen meer dan de pleitbezorgers van een langer verblijf in de EU, meldt de BBC nu de stemmen uit alle kiesgebieden binnen zijn.

Lees ook: Wat betekent de Brexit voor de Amsterdamse economie?

Van de Britse kiezers heeft 72 procent zijn stem uitgebracht. De uitslag is een verrassing. Volgens de meeste opiniepeilers zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap nipt gaan winnen.

Verbijsterde reacties
Premier Mark Rutte heeft teleurgesteld gereageerd op de Brexit. Rutte verklaarde echter niet in paniek te zijn nu Groot-Brittannië uit de EU wil vertrekken. "Het is ook een stimulans om de EU te hervormen."

Volgens Rutte bestaat er in Nederland geen enorme belangstelling om ook een referendum te houden, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit. "Ons belang is de gevolgen voor Nederland zo klein mogelijk houden," aldus Rutte. Welke gevolgen dat zijn, is volgens hem op dit moment moeilijk in te schatten.

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel was ronduit teleurgesteld en stak dat niet onder stoelen of banken. "Verdomme! Een slechte dag voor Europa," schreef de Duitse minister van Economische Zaken. Ook Warschau en Parijs noemden de uitslag slecht voor Europa maar zien ook dat er zaken moeten veranderen in de EU.

Het 'concept van de EU' moet veranderen, aldus de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski. Volgens zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault moet Europa 'reageren en het vertrouwen van de mensen terugwinnen.

Mark Rutte Beeld anp
Mark RutteBeeld anp

Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de Brexit voor de Amsterdamse economie. Hij wil hierover debatteren in de raad.

Anti-Europese partijen tevreden
Blijdschap was er bij anti-Europese partijen waaronder de PVV en het Franse Front National van Marine le Pen. "Overwinning voor de vrijheid!", twitterde Le Pen van het rechts-populistische FN. Ze greep de gelegenheid aan om ook in Frankrijk en de andere EU-lidstaten een referendum over een vertrek uit de unie te eisen. Wilders kondigde voor Nederland een volksraadpleging aan als hij premier wordt.

De Nederlandse fracties in het Europees Parlement waren eensgezind in hun teleurstelling. "Maar hopelijk is het ook shocktherapie voor de rest van de EU en de Nederlandse partijen in het midden die zich hebben laten gijzelen door populisme. Je ziet nu dat het ook kapot kan gaan," aldus D66'er Sophie in 't Veld. Het CDA de VVD zetten in op snelle duidelijkheid over hoe deze uittreding vorm moet krijgen.

Jan Paternotte Beeld anp
Jan PaternotteBeeld anp

Cameron treedt af
De Britse premier David Cameron heeft in de loop van de ochtend zijn aftreken aangekondigd. De premier trok zijn conclusies uit de nederlaag die hij leed in het referendum.

Cameron sprak vrijdagochtend de Britse bevolking toe en kondigde zijn aftreden aan. Zijn Conservatieve Partij moet in oktober op een congres een nieuwe premier aanwijzen, zei hij. Hij zal het land tot die tijd door de roerige tijden loodsen die door de keuze van de Britten voor een brexit zijn aangebroken. Die stabiliteit is volgens Cameron in het staatsbelang.

Paniek op beurzen
De Europese beurzen zijn vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een schokgolf op de beursvloeren. Handelaren spraken van een Zwarte Vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 8 procent lager op 413,75 punten. Als de index met een dergelijk procentueel verlies sluit, wordt dat een van de tien grootste dagverliezen ooit. De slechtste dag beleefde de AEX op 19 oktober 1978, toen bij de slot een min van 12 procent op de borden stond.

David Cameron kondigt zijn vertrek aan Beeld anp
David Cameron kondigt zijn vertrek aanBeeld anp
Bron: BBC/YouVote Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Bron: BBC/YouVoteBeeld Jorris Verboon/Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden