PlusMijn Amsterdam

Britt Scholte: 'Ik hoef de stad nooit uit om te doen wat ik wil'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: actrice Britt Scholte.

Joanne van Gool
Britt Scholte Beeld Lin Woldendorp
Britt ScholteBeeld Lin Woldendorp

Mijn buurt
"Alles rondom de Rijnstraat, daar woon ik nu achter. Alles wat je nodig hebt, zit daar: een wasserette, ontbijttentjes, restaurants, supermarkten. Ik loop ook graag door naar de Amstel: daar aan het water zitten, geeft rust in alle drukte."

Restaurant
"Dikke Graaf in West. Ik hou erg van tapas en naar dat restaurant heb ik al veel vrienden meegenomen. Ze hebben er fantastische knoflookgarnalen. Ook de bruschetta met champignons en kaas is lekker, terwijl ik normaal niet van champignons houd."

De knoflookgarnalen van De Dikke Graaf Beeld Lin Woldendorp
De knoflookgarnalen van De Dikke GraafBeeld Lin Woldendorp

Uitgaan
"Toen ik vorige zomer meedeed aan het televisieprogramma Dance Dance Dance gingen we met die groep weleens naar de Supperclub of de Jimmy Woo. Verder ga ik nooit uit, dus ik ken niks anders! Die groep maakte dat leuk. Choreografen en dansers maken overal een feestje van."

Grootste horeca-ergernis
"Laatst wilde ik met vrienden om half negen 's avonds iets eten in de stad. We hebben zes restaurantjes gebeld en zijn er nog bij vier langsgegaan. Bij allemaal was het zo vol dat ze ons niet eens konden vertellen dat ze vol zaten."

Theater
"Toen ik in de musical Shock stond, heb ik in het DeLaMar gespeeld. De service is daar zo goed. Het is achter het podium zo klein met trappetjes en opstapjes dat je bijna achter het podium langs moet klimmen om naar de andere kant te komen. Dat heeft wel wat."

DeLaMar Theater Beeld Lin Woldendorp
DeLaMar TheaterBeeld Lin Woldendorp

Geheim adresje
"Via een vriendinnetje leerde ik Barasti kennen, in De Pijp. Een lekker restaurantje met een fantastische man in de bediening. Hij is heel goed in zijn werk, ad rem en meegaand met de klanten. Het is niet zo'n plek waar alle studenten heengaan: op die plekken zit je soms in elkaars nek te hijgen. Hier is het wat rustiger en komen veel werkende en volwassen mensen."

Barasti Beeld Lin Woldendorp
BarastiBeeld Lin Woldendorp

Wil altijd nog
"Ik zou wel in een film willen spelen waarvan door de stad posters met mijn hoofd hangen. Dat lijkt me grappig."

Mooi van lelijkheid
"Van die oude fietsen langs de gracht die bijna alleen nog bestaan uit een roestig slot, of bootjes die bijna zinken en waar niet meer op kan worden gevaren. Als die weg zouden zijn, zou dat heel raar zijn."

Café
"Café Vrijdag. Het zit dicht bij mijn huis. Als er vrienden uit mijn thuisdorp Heiloo of Utrecht, waar ik ook woonde, op bezoek komen, neem ik ze mee daarnaartoe. Het is mijn plek om mensen opnieuw te meeten."

Café Vrijdag Beeld Lin Woldendorp
Café VrijdagBeeld Lin Woldendorp

Favoriet vervoermiddel
"De scooter! Ik heb al maatregelen voor het fietspadverbod genomen: ik heb een helm gekocht en kan nu 45 kilometer per uur in plaats van 25. Het is zo handig, want je bent er snel en je kunt iemand mee­nemen."

Favoriete Amsterdammer
"Mijn beste vriendin. Zij woont al lang in Amsterdam. Als ik iets nodig heb, zoals een dierenarts, kan ze er zo drie opnoemen. 'Je moet even bij Truus op de Bilderdijkstraat zijn,' zegt ze dan. Dat vind ik typisch Amsterdams."

Eerste keer in Amsterdam
"Voor een auditie, toen ik een jaar of twaalf was, moest ik op een school in Amsterdam zijn. Ik kan me herinneren dat ik verbaasd was door de grootte van dat gebouw. Sowieso vond ik alle gebouwen hier enorm, dat was toch anders dan in mijn oude dorp."

Beste plek om te sporten
"Ik ben niet zo'n sportfreak, maar mijn beste vriendin wel. Samen gaan we naar de sportschool bij mij om de hoek, daar kun je muziek luisteren, tv kijken en fitnessgroepslesjes volgen. En de kleedkamers zijn schoon: dat vind ik heel netjes."

Mooiste herinnering
"Vorige zomer reed ik elke dag van de dansstudio met de scooter naar huis in de zon, zonder jas. Ik luisterde muziek, één oortje in, dat was zo'n geluksmoment. Ik dacht toen echt: de toekomst ligt aan mijn voeten, er gaat een mooie tijd aankomen, en hier in Amsterdam ben ik thuis."

Beste plek om te relaxen
"Het Vondelpark. Op een kleedje, je eigen eten mee, en lekker zitten. Dat deed ik afgelopen zomer voor het eerst en dat voelde fijn primitief."

Ik voel me Amsterdammer, omdat
"Amsterdam alles heeft wat ik nodig heb. Ik hoef de stad nooit uit om te doen wat ik wil. Alles is hier, dat is heel chil

Britt Scholte Beeld Lin Woldendorp
Britt ScholteBeeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden