Britse tabloids luisterden mobieltjes af

LONDEN - De Britse tabloids News of the World en Sun, beide eigendom van de mediatycoon Rupert Murdoch, hebben drie slachtoffers van illegale journalistieke praktijken in totaal één miljoen pond (1,15 miljoen euro) betaald om rechtszaken, en dus publiciteit, te vermijden.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn echter veel meer mensen het slachtoffer geworden van de methoden van beide kranten, die particuliere onderzoeksbureaus in de arm namen om de mobiele telefoons van Britten van enige naam en faam af te luisteren en gegevens te verzamelen die tot het privédomein behoren.

Onder de mensen die aan dit soort onderzoek werden onderworpen, behoren de voormalige vicepremier John Prescott (Labour), het fotomodel Elle MacPherson, de voorzitter van de vereniging van beroepsvoetballers Gordon Taylor, en een aantal parlementariërs. In totaal zouden volgens bronnen van The Guardian bij Scotland Yard 'twee tot drieduizend' mobiele telefoons zijn afgeluisterd.

John Prescott, die vicepremier was onder Tony Blair, verklaarde tegenover de BBC dat hem nooit is meegedeeld dat zijn telefoon werd afgetapt, hoewel dit bekend moet zijn geweest uit onderzoek van de Londense politie. "Ik had geen bewijs, maar eerlijk gezegd verschenen er verhalen in de kranten met informatie die hoogst privé was. Dit is buitengewoon onthutsend."

De kranten, die beide tot Murdochs News Group Newspapers behoren, ontkennen dat het afluisteren dagelijkse praktijk was. Maar in januari 2007 werd Clive Goodman, de verslaggever die bij News of the World was belast met het volgen van het Britse koninklijk huis, tot gevangenisstraf veroordeeld omdat hij door een particulier onderzoeksbureau de telefoons had laten afluisteren van drie leden van de hofhouding.

Ook de privédetective die Goodman daartoe had ingeschakeld, Glenn Mulcaire, werd tot gevangenisstraf veroordeeld. Mulcaire bekende destijds dat hij niet alleen de mobiele telefoons van de hofdignitarissen had afgeluisterd, maar ook die van Taylor, van een voetbalmakelaar, van MacPherson en van een liberaal parlementslid.

De News Group verklaarde destijds dat Goodman de enige was van de journalistieke staf die zich van dergelijke praktijken bediende. Geen enkele andere redacteur zou er zich aan schuldig hebben gemaakt. Dat blijkt nu tamelijk ver bezijden de waarheid te zijn.

Rupert Murdoch zelf verklaarde gisteren tegenover het persbureau Bloomberg dat hij er niet van op de hoogte is dat er aan Taylor van de voetballersvakbond en aan twee andere slachtoffers van de afluisterpraktijken afkoopsommen zijn betaald, die werden verstrekt onder het strikte beding dat de betrokkenen er verder tegenover de buitenwereld het zwijgen toe zouden doen.

"Als dat zou zijn gebeurd, had ik ervan geweten," aldus Murdoch.
Goodman, die inmiddels weer op vrije voeten is, liet gisteren aan The Guardian weten: "Mijn commentaar is zelfs niet: 'Geen commentaar'." (HET PAROOL)

John Prescott, die vicepremier was onder Tony Blair, verklaarde tegenover de BBC dat hem nooit is meegedeeld dat zijn telefoon werd afgetapt. Foto EPA Beeld
John Prescott, die vicepremier was onder Tony Blair, verklaarde tegenover de BBC dat hem nooit is meegedeeld dat zijn telefoon werd afgetapt. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden