Britse strijd naar climax

In de peilingen staat de partij van de Conservatieve oppositieleider David Cameron bovenaan met ongeveer 35 procent van de stemmen. Foto EPA Beeld
In de peilingen staat de partij van de Conservatieve oppositieleider David Cameron bovenaan met ongeveer 35 procent van de stemmen. Foto EPA

LONDEN - De stembussen in Groot-Brittannië zijn vanochtend opengegaan voor de spannendste parlementsverkiezingen sinds 1992.

De strijd gaat tussen Labour-premier Gordon Brown, de Conservatieve oppositieleider David Cameron en de enkele maanden geleden nog vrijwel onbekende Nick Clegg van de Liberaal Democraten.

De peilingen wijzen er nog steeds niet op dat één partij in het Lagerhuis een meerderheid aan zetels behaalt die groot genoeg is om een regering te vormen.

De laatste dagen van de campagne haalden de partijen nog alles uit de kast om de zwevende kiezer te beïnvloeden. Cameron voerde zelfs campagne in de nacht van dinsdag op woensdag, waar hij in verscheidene provincies met mensen sprak die in nachtdienst werken.

In de peilingen blijft Camerons partij de grootste met ongeveer 35 procent van de stemmen, terwijl Labour op dertig procent staat. De Liberaal-Democraten zijn volgens de YouGov peiling de laatste dagen naar 26 procent gezakt.

Maar het districtenstelsel bevoordeelt de twee traditionele grote partijen, vooral Labour. De partij van Brown kan op de derde plaats eindigen wat betreft het percentage stemmen, maar in het Lagerhuis de grootste fractie blijven.

De Liberaal Democraten zullen als prijs voor hun (gedoog)steun aan een regering van Conservatieven of Labour eisen dat het districtenstelsel wordt vervangen door een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Labour voelt daar wel iets voor, de Conservatieven niet.

Volgens geruchten zal David Cameron, als hij de volgende regering mag vormen, parlementaire steun vragen van de kleine fractie van de Ulster Unionisten.

De nek-aan-nekrace verleidde twee Labour-ministers en een staatssecretaris ertoe kiezers op te roepen hun stem tactisch in te zetten. In kiesdistricten waar alleen de Tories en de Liberaal Democraten kans maken op de lokale Lagerhuiszetel, kan een Labourstem beter worden besteed aan de Liberaal-Democraten om de Tories buiten de deur te houden.

Gordon Brown wil daar echter niets van weten. In een interview met The Times vraagt hij de Britten om Labour te stemmen 'omdat onze partij alle stemmen nodig heeft'.

In een ander interview zei de premier dat hij 'de volledige verantwoordelijkheid' zal nemen als zijn partij verliest. Brown: ''Dan zou ik weggaan en wat anders gaan doen.''

Brown zei zich te ergeren aan de kranten die hard campagne tegen hem hebben gevoerd, zoals The Sun. Die krant eert vandaag op de voorpagina David Cameron als 'our only hope'. De Daily Mirror blijft Labour trouw. De krant noemt Camerons belangrijkste hobby 'het belonen van de rijken'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden