Britse staatssecretaris stapt op vanwege Gaza

De Britse Conservatieve politica barones Sayeeda Warsi is vandaag afgetreden als staatssecretaris bij Buitenlandse Zaken, omdat ze het Britse beleid ten aanzien van de Gazastrook niet kan steunen. Ze had erop aangedrongen dat 'de slachtingen onder de burgers in de Gazastrook moeten stoppen en dat de politiek moet ophouden te proberen de moord op kinderen te rechtvaardigen.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De 43-jarige in Yorkshire uit Pakistaanse ouders geboren Warsi liet met haar vertrek weten het oneens te zijn met het Britse beleid tegenover Israël en de Gazastrook, kennelijk vooral de houding van haar chef, premier David Cameron. Ze noemde het beleid 'moreel onverdedigbaar'.

De sociaaldemocratische oppositieleider Ed Miliband verweet de Conservatieve premier pas nog geen geluid van protest te laten horen 'tegen de Israëlische agressie in Gaza. Zijn (Camerons) zwijgen over de dood van honderden onschuldige Palestijnse burgers als gevolg van de Israëlische militaire aanvallen is niet uit leggen, niet in Groot-Brittannië en internationaal niet'.

Cameron, die zelf ooit de Gazastrook als een gevangenkamp omschreef, heeft bij de jongste Israëlische aanvallen slechts om een staakt-het-vuren gevraagd. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, noemde de toestand in Gaza wel 'ondraaglijk'.

Warsi was eerder covoorzitter van de Conservatieve Partij en werd in 2012 benoemd tot Minister of State, een soort staatssecretaris, op Buitenlandse Zaken en staatssecretaris voor Geloof en Gemeenschappen. Ze was de eerste islamitische vrouw in een Brits kabinet.

SP-lidmaatschap
In Nederland zegde dit weekend Anja Meulenbelt, schrijfster en oud-Eerste Kamerlid voor de SP, haar SP-lidmaatschap op uit onvrede over de koers die de partij volgt in het conflict tussen Israël en Gaza. Het zit haar niet lekker dat de SP zich nauwelijks liet zien bij demonstraties en dat uit de Tweede Kamerfractie vooral het geluid kwam dat beide strijdende partijen het geweld moeten staken.

Dat Emile Roemer (SP-fractieleider Tweede Kamer) en Tiny Kox (Eerste Kamer) zaterdag in een brief aan minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wel de militaire operatie van Israël veroordeelden, vindt Meulenbelt te laat. 'Voor mij komt dit drie weken en anderhalfduizend doden te laat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden