Britse regering maakt werk van persrapport

De Britse minister van Cultuur begint met het schrijven van een wetsontwerp waarin staat hoe de pers zijn werk moet doen. Minister Maria Miller daagde kranten tegelijkertijd uit om zelf met een plan te komen waarin ze aangeven hoe ze hun werk beter kunnen doen. Dat meldde de BBC vrijdag.

De Britse premier David Cameron in het Lagerhuis Beeld reuters
De Britse premier David Cameron in het LagerhuisBeeld reuters

De Commissie-Leveson presenteerde donderdag een rapport over misstanden in de Britse pers. In het rapport staat dat het toezicht op Britse kranten wettelijk moet worden geregeld. Zo moet er onder meer een onafhankelijke instantie met een wettelijke basis komen die kranten ter verantwoording kan roepen als deze over de schreef gaan.

Het rapport leidde tot spanningen in de regering. De Conservatieve premier David Cameron is tegen meer controle op de pers via de wet, vicepremier Nick Clegg (Liberaal-Democraten) is juist voor. De leider van oppositiepartij Labour, Ed Miliband, is het eens met Clegg.

Slachtoffers van wie voicemails zijn afgeluisterd door de inmiddels opgedoekte krant News of the World, reageerden verbijsterd op Camerons reactie. Zo zei acteur Steve Coogan tegen The Guardian dat hij zich 'verraden' voelt door de premier.

De Britse kranten verschillen van mening of een instantie op hun functioneren moet toezien. De meeste kranten vinden het belangrijk dat er een onafhankelijk orgaan komt dat kranten als dat nodig is op de vingers kan tikken. Over de vraag of en hoe dat in de wet moet staan, lopen de meningen uiteen. Boulevardblad The Sun, van dezelfde eigenaar als News of the World, is het meest tegen bemoeienis van de staat.

In Nederland kunnen mensen met klachten over de pers naar de Raad voor de Journalistiek stappen, waar journalisten en deskundigen kijken of de pers zijn werk goed heeft gedaan. De raad kan geen sancties opleggen. Ook erkennen niet alle media-organisaties de raad. Mensen of instanties met een klacht over een bepaalde publicatie kunnen ook altijd naar de rechter stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden