Britse regering gaat schaliegasgemeenten belonen

De Britse regering gaat gemeenten die meewerken aan de winning van schaliegas belonen. Ze mogen de belasting die bedrijven voor de gaswinning moeten betalen voortaan volledig in hun zak steken, zo kondigde premier David Cameron maandag aan.

Britse premier David Cameron Beeld ANP

Tot nog toe ging doorgaans 50 procent van de belastingopbrengst naar de lokale overheid, meldde de BBC. Met de financiële prikkel hoopt de Britse regering tegenstanders over de streep te trekken.

Greenpeace constateert boos dat de regering gemeenteraden 'probeert om te kopen'. De organisatie wijst al langer op de milieurisico's die verbonden zijn aan schaliegaswinning.

Schaliegas wordt gewonnen door een mengsel van water en chemicaliën onder hoge druk in de grond te spuiten. Op die manier worden de diepe steenlagen waarin het gas zit opgesloten gekraakt. Volgens tegenstanders is er te weinig bekend over de gevaren die dat oplevert. Zij vrezen aardschokken en vervuiling van het grondwater.

Overtuigd
Cameron is echter overtuigd van de baten. Hij zei maandag tijdens een bezoek aan een boorlocatie dat zijn regering 'vol inzet op schaliegas'. Verdere ontwikkeling van de sector kan volgens hem tienduizenden banen opleveren en is bovendien belangrijk voor de energievoorziening.

Bedrijven die in Groot-Brittannië schaliegas willen winnen, hebben zelf aangeboden om nog eens 1 procent van de opbrengst af te staan aan de lokale gemeenschap. Voor proefboringen tellen ze 100.000 pond neer. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om huiseigenaren in de buurt van boorlocaties te compenseren.

Nederland
In Nederland is de winning van schaliegas op de lange baan geschoven. Het uitstel volgde op grote tegenstand vanuit de gemeenten Noordoostpolder (Flevoland), Boxtel en Haaren (Noord-Brabant). Daar waren proefboringen gepland.

Het kabinet besloot dat eerst meer onderzoek nodig is. Een extern bureau constateerde dat de risico's goed te ondervangen zijn. De volgende vraag die nog beantwoord moet worden, is welke locaties in aanmerking komen voor proefboringen.

Milieudefensie vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken zich mogelijk heeft bemoeid met de inhoud van het onderzoek naar de veiligheid. Minister Henk Kamp weigerde eind vorig jaar de eerdere conceptversies van het onderzoeksrapport openbaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden