Britse Queen boos dat agenten aan de nootjes zaten

De Britse koningin Elizabeth was verontwaardigd omdat veiligheidspersoneel zich te goed deed aan de nootjes die voor de gasten van de trouwerij van haar zoon prins Charles en Camilla Parker-Bowles waren bedoeld.

Redactie
Koningin Elizabeth (midden) in 2005 bij het huwelijk van haar zoon en Camilla Parker-Bowles. Beeld afp
Koningin Elizabeth (midden) in 2005 bij het huwelijk van haar zoon en Camilla Parker-Bowles.Beeld afp

Dat is volgens The Guardian een van de bijvangsten van het proces over het afluisterschandaal in Groot-Brittannië. Verschillende vertegenwoordigers van kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch staan terecht in het proces, dat draait om het illegaal afluisteren van allerlei bekendheden.

Andy Coulson, destijds hoofdredacteur van News of the World, kreeg van koninklijkhuisverslaggever Clive Goodman in 2005 een e-mail. De koningin, stond daarin te lezen, was boos dat paleiswachten alle cashewnoten en amandelen die her en der voor gasten stonden aan het opeten waren. Volgens Goodman irriteerde het Elizabeth zo, dat ze de kommen nootjes markeerde om het niveau van de inhoud in de gaten te houden. In de rechtszaal werd volgens The Guardian gelachen toen de passage werd voorgelezen.

Goodman schreef ook dat hij te weten was gekomen wie de dienst zou leiden, wie er op de gastenlijst stond en dat hij boos was dat er vraagtekens werden geplaatst bij de contante betalingen die hij zijn bronnen deed. Uit gegevens van News of the World bleek verder dat er door de krant betalingen zijn gedaan aan bronnen in verband met verhalen over een onderzoek naar de dood van prinses Diana en gevaar voor een terroristische aanslag rondom een bezoek van de Amerikaanse president Bush. Wie die bronnen zijn, is (nog) niet bekend.

News International
Het Britse onderzoek naar afluisterpraktijken spitst zich vooral toe op News International, het Britse bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch, waartoe ook News of the World behoorde. Het schandaal leidde tot het einde van deze 168 jaar oude krant. Andy Coulson en Clive Goodman worden allebei verdacht van samenzwering, een aanklacht die beiden ontkennen. Rebekah Brooks, eveneens oud-hoofdredacteur, wordt verdacht van afluisteren, omkoping van ambtenaren en obstructie van het politieonderzoek naar dit schandaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden