Britse politiechef: Er is gelogen over stadionramp

Het hoofd van de politie van de Engelse stad Sheffield heeft na 26 jaar toegegeven dat hij heeft gelogen over de stadionramp van 1989. Daarbij kwamen 96 fans van voetbalclub Liverpool om het leven.

David Duckenfield. Beeld afp
David Duckenfield.Beeld afp

David Duckenfield zei destijds dat fans een toegangshek van het Hillsborough-stadion hadden geforceerd. Daardoor waren er te veel mensen op de tribune. In het gedrang werden supporters doodgedrukt tegen de hekken. ,,Iedereen wist de waarheid, dat wij zelf de hekken hadden geopend'', erkende de nu 70-jarige Duckenfield vandaag volgens de BBC. Hij zei dat hij de leugen 'tot de dag dat ik sterf' zou betreuren.

Volgens Duckenfield stonden duizenden mensen die dag buiten het stadion te wachten, terwijl de wedstrijd op het punt van beginnen stond. Om al die mensen op tijd binnen te krijgen, zou elke afzonderlijke toegangspoort in een halfuur achthonderd mensen moeten doorlaten. Dat zou nooit lukken. Vervolgens riep een agent dat er doden zouden vallen als de hekken niet open zouden gaan, aldus Duckenfield. Hij besloot vervolgens de toegang te laten openen.

Met de kennis van nu was het volgens Duckenfield beter geweest om de aftrap te laten uitstellen.

De ramp gebeurde in de halve finales van de FA Cup, in de wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest. Supporters raakten in het overvolle vak in het verouderde stadion zwaar in de verdrukking en konden in de algehele chaos geen uitweg meer vinden. De schokkende tv-beelden van de tragedie in Sheffield maakten overal in de wereld diepe indruk.

Na de ramp kregen de fans de schuld. Die zouden agressief en dronken zijn geweest. Verklaringen werden aangepast, kritische opmerkingen over de politieleiding werden weggehaald en agenten zochten zelfs in hun systemen of er supporters waren met een strafblad. De Britse regering bood in 2012 excuses aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden