Update

'Britse piloten bombarderen in Syrië' zonder steun parlement

Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, hoewel het Britse Lagerhuis in 2013 tegen militaire acties in dat land stemde. Dat meldde de BBC vrijdag.

Schade na luchtaanvallen in Syrië, uitgevoerd door het regeringsleger van president Assad. Beeld reuters
Schade na luchtaanvallen in Syrië, uitgevoerd door het regeringsleger van president Assad.Beeld reuters

Het gaat om drie piloten die, samen met een twintigtal andere Britse medewerkers, zijn ondergebracht bij de strijdkrachten van de VS en Canada, landen die wél militaire acties in Syrië uitvoeren. De acties van de Britse piloten werden bekend nadat een organisatie voor mensenrechten, Reprieve, een beroep deed op de Britse Wet op openbaarheid van bestuur.

Reprieve zegt dat de de samenwerking al 'lange tijd' aan de gang is en noemt het 'alarmerend' dat de informatie hierover al zo lang wordt achtergehouden voor het parlement.Tory parlementslid John Baron zegt in een reactie dat de Britse medewerkers moeten stoppen met hun acties, omdat het parlement 'nee heeft gezegd tegen een militaire interventie' in Syrië. Labour wil maandag een reactie in het Lagerhuis van het ministerie van Defensie.

Volgens de Britse minister van Defensie Michael Fallon hebben de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen. Dergelijke samenwerkingen komen volgens hem al tientallen jaren voor. Op dit moment zouden de Britten niet deelnemen aan acties in Syrië.

Goedkeuring parlement

Het Britse parlement stemde in augustus 2013 tegen militaire acties van het Britse leger tegen de regering van de Syrische president Assad. In september 2014 begonnen de VS en vijf Arabische landen met luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS). Het Britse parlement gaf toen goedkeuring voor luchtaanvallen tegen IS in Irak.

Staatssecretaris van Defensie Michael Fallon riep vorige maand in het parlement op om Britse luchtaanvallen tegen IS te steunen. Dat zou nodig zijn om de terroristen bij 'de bron' aan te pakken. Labour liet weten dat zij, in tegenstelling tot 2013, in principe niet tegen luchtaanvallen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden