Britse ministers betuigen spijt
LONDEN - Twee Britse ministers in het kabinet van premier Gordon Brown hebben spijt betuigd over onjuiste declaraties en beloofd het geld terug te betalen in een poging niet de zoveelste slachtoffers te worden van het onkostenschandaal.
Volgens de krant The Daily Telegraph zou minister van Financiën Alistair Darling in 2007 onkosten voor twee woningen tegelijkertijd hebben gedeclareerd. Hij zou in die tijd een bedrag van zo'n duizend euro hebben ontvangen, waarvan enkele honderden te veel. Daarnaast zou hij één van de twee woningen ook nog eens verhuurd hebben.
Darling heeft zich verontschuldigd voor de declaraties. ''Ik heb altijd geprobeerd het juiste te doen en het doet me verdriet dat mijn integriteit nu in twijfel wordt getrokken,'' aldus de minister.
Ook minister van Transport Geoff Hoon zou te veel onkosten hebben ontvangen voor zijn tweede huis, in zijn geval in Derbyshire. Hoon noemde de geclaimde onkosten 'een per ongeluk gemaakte administratieve fout'. Hij heeft het geld reeds terugbetaald; 384 pond (446 euro).
Het parlement in Groot-Brittannië gaat al weken gebukt onder het enorme declaratieschandaal. Parlementariërs en ministers hebben jarenlang het declaratiesysteem uitgemolken. Van onkosten voor woningen tot zakken mest, eilandjes voor eenden en het schoonmaken van de grachten rondom hun landhuis; alles werd gedeclareerd.
Veel Britten zijn woedend, temeer omdat de economische crisis hard heeft toegeslagen in het land. Premier Gordon Brown en zijn kabinet liggen zwaar onder vuur. In een interview gisteren loofde Brown nog zijn minister van Financiën. Darling had 'een abusievelijke fout' gemaakt maar deed het 'geweldig' als minister van Financiën.
Verwacht wordt echter dat Brown deze week zijn kabinet zal herschikken. Darling wordt genoemd als belangrijkste slachtoffer. De oppositie roept om zijn aftreden. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith en minister van Lokaal Bestuur Hazel Blears staan hoog op de lijst van verwachte slachtoffers.
Donderdag zijn Europese en lokale verkiezingen in Groot-Brittannië. Alle grote partijen zijn betrokken bij het declaratieschandaal, maar de kiezers lijken vooral Gordon Browns Labour Party te gaan straffen. Volgens recente peilingen zou Labour nu slechts achttien procent van de stemmen krijgen en daarmee net zo groot worden als de LibDems, de derde partij van Groot-Brittannië.
De Conservatives van David Cameron kunnen rekenen op een kleine veertig procent van de stemmen. Kleine partijen zoals de extreemrechtse British National Party en de Eurosceptische UK Independence Party profiteren van het verlies van vertrouwen in de grote partijen.
De premier negeert voorlopig de oproep van de oppositie om landelijke verkiezingen uit te schrijven. Brown wil eerst het politieke systeem zuiveren en tevens het land uit de recessie te leiden. ''Ik blijf aan om de dingen te doen, die ik moet doen,'' aldus Brown. De premier heeft tot juni 2010 om verkiezingen uit te schrijven. (HET PAROOL)