Britse kranten: Thatcher 'een leeuw' aan wie 'we graag een hekel hadden'

De Britse kranten staan vandaag vol met verhalen en analyses over de Margaret Thatcher, maar op de voorpagina hebben ze genoeg aan een paar woorden - en soms zelfs dat niet. De Daily Telegraph bijvoorbeeld, volstaat met een portret van Thatcher in donkere kleding, tegen een donkere achtergrond, met een grote glimlach. Er is geen tekst. De Daily Express houdt het op de woorden 'Vaarwel IJzeren Dame'.

Sacha Kester
Kiosk in Londen, dinsdagochtend. Beeld afp
Kiosk in Londen, dinsdagochtend.Beeld afp

Op de voorpagina van The Times staat een foto van Thatcher, die is genomen tijdens een bezoek aan Moskou, waarop ze wuift naar het publiek. Hierbij staat de tekst: 'De IJzeren Dame achter het IJzeren Gordijn'. Binnenin wordt ze geprezen als 'een vrouw van simpele waarheden' die in haar tijd de juiste keuzes heeft gemaakt.

'In goede of slechte zin - ze heeft ons land veranderd', kopt The Independent en in The Guardian schrijft auteur Ian McEwan dat 'we er van hielden om een hekel aan haar te hebben'.

De Daily Mirror herinnert haar zich als 'de vrouw die de natie verdeelde' en roept mensen op de website op om te stemmen over de vraag of Thatcher wel een begrafenis á la Prinses Diana verdient.

In de Daily Telegraph schrijft de voormalige Amerikaanse president George Bush over een 'onvermoeibare ambassadeur voor democratie, de vrije markt en mensenrechten' die 'geen angst kende'. De Financial Times schrijft op de voorpagina over 'de grote tansformator - de gigant van een natie die steeds kleiner werd'.

'Maggie dood in een bed in The Ritz', is de kop van The Sun, die haar binnenin 'de leeuwin' noemt. De eigenaar van de krant, Rupert Murdoch, schrijft dat Thatcher het land, en samen met de Amerikaanse president Ronald Reagon, de wereld ten goede heeft veranderd en in dezelfde krant roemt de voormalige leider van de Sovjet-Unie, Michael Gorbatsjov, haar 'oprechte menselijke warmte'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden