Britse 'Keer terug'-campagne tegen illegalen in de ban

'Illegaal in het Verenigd Koninkrijk? Ga terug naar je land of je wordt gearresteerd'. Met deze campagneslogan op publiciteitwagens wilde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken het probleem van illegalen in het land aanpakken. De reclamewaakhond heeft de campagne afgeschoten. Opmerkelijk is dat dit niet gebeurde omdat de campagne aanstootgevend zou zijn, maar omdat de cijfers inzake arrestaties die op de posters werden vermeld misleidend waren. Het ministerie zal de posters in hun huidige vorm niet meer gebruiken. Dat meldt The Guardian.

Niet de slogan, maar de misleidende arrestatiecijfers deden de reclamewaakhond struikelen over de campagne. Beeld Kos
Niet de slogan, maar de misleidende arrestatiecijfers deden de reclamewaakhond struikelen over de campagne.Beeld Kos

De reclamewagens reden de afgelopen zomer rond in Londense wijken met een grote migrantenpopulatie. Ze maakten deel uit van een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om illegale immigranten aan te sporen het land te verlaten. Zelfs de leider van de extreemrechtse partij Ukip, Nigel Farage, had kritiek op de campagne.

De reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) ontving 224 klachten van personen en groeperingen die de slogan aanstootgevend en onverantwoord vonden.

Op de posters stond ook een close-up van een man in uniform die handboeien vasthoudt en het opschrift 'vorige week 106 arrestaties in jouw buurt'.

'Algemeen taalgebruik'
De waakhond erkende dat de slogan 'go home' herinneringen oproept aan slogans die in het verleden werden gebruikt om immigranten aan te vallen (door het extreemrechtse National Front in de jaren 70), maar verklaarde dat die inmiddels algemeen gebruikt wordt in de context van illegale immigranten.

'We menen dat in deze context de slogan geïnterpreteerd moet worden als een boodschap die betrekking heeft op de immigratiestatus van mensen die illegaal in het land verblijven en dat dit geen betrekking heeft op hun ras of ethniciteit', aldus het in het vonnis van de ASA.

Onjuiste cijfers
De waakhond struikelde echter over de misleidende en onjuiste arrestatiecijfers omdat die betrekking hadden tot een bepaald deel van Noord-Londen en niet sloegen op de week voor de campagne begon.

Een woordvoerster van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de posters niet meer gebruikt zullen worden in hun huidige vorm en zei blij te zijn dat de ASA de slogan op zich niet aanstootgevend of onverantwoord vond.

'We hebben altijd duidelijk gesteld dat deze campagne tot doel heeft illegale immigranten aan te moedigen het land vrijwillig te verlaten en dat ze niet gericht was op specifieke raciale of etnische groepen', voegde ze er aan toe.

Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken, liet al verstaan dat ze de reclamewagens opnieuw zal inzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden