Britse gezondheidsminister onder vuur omdat hij homeopathie wel ziet zitten

Op zijn eerste werkdag is er al kritiek op de nieuwe minister van Volksgezondheid in Groot-Brittannië, Jeremy Hunt. Hij volgde gisteren bij een herschikking van het kabinet de impopulaire Andrew Lansley op. Hunt ziet homeopathie wel zitten, terwijl volgens wetenschappers is bewezen dat het niet werkt.

Redactie
De ode aan de National Health Service, tijdens de opening van de Spelen in Londen. Beeld AP
De ode aan de National Health Service, tijdens de opening van de Spelen in Londen.Beeld AP

Als parlementslid nog tekende Hunt in 2007 een motie waarin gepleit wordt om homeopathische geneesmiddelen en -methoden op te nemen in de National Health Service, zeg maar het Britse basispakket. De Britse krant The Telegraph citeert ook een brief die Hunt schreef aan een bezorgde medewerker die er op wees dat homeopathie niet werkt. Hunt is het daar niet mee eens. 'Homeopathische zorg wordt door duizenden mensen gewaardeerd, en in een zorgpakket dat volgens de overheid de patiënt als belangrijkste aandachtspunt heeft, zou het beschikbaar moeten zijn als patiënt en dokter denken dat homeopathische behandeling een voordeel zou kunnen zijn voor de patiënt.'

De onthulling komt Hunt op zijn eerste dag als minister op kritiek te staan. The Guardian citeert John Krebs, professor aan de universiteit van Oxford: 'Het zou een echte klap in het gezicht zijn voor hen die wetenschappelijk geteste medicijnen willen als de minister van Volksgezondheid homeopathie promoot vanwege zijn persoonlijke overtuiging. Ook emeritus hoogleraar Edzard Ernst van de universiteit van Exeter is kritisch: 'We kunnen alleen hopen dat de realiteit van de nieuwe baan een meer rationeel inzicht in het daadwerkelijke bewijs in dit dossier met zich meebrengt.' Andy Coghlan van New Scientist: Hulde voor de nieuwe minister van magie.

Overigens zijn de berichten over Hunts ideeën over homeopathie niet de enige punten van kritiek. Hij zou de ode aan de NHS tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen niet gewild hebben. Ook zou Hunt in 2008 gestemd hebben voor een verkorting van de periode waarna een zwangere vrouw nog in aanmerking zou komen voor een abortus van 24 naar 12 weken.

Hunt heeft zelf nog niet gereageerd op de onthullingen.

Minister Jeremy Hunt, gisteren. Beeld afp
Minister Jeremy Hunt, gisteren.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden