Update

Britse excuses na olympische misser met legende Blankers-Koen

Britse sport- en marketingofficials hebben met de nodige schaamte excuses aangeboden voor een pijnlijke misser met Fanny Blankers-Koen. De naam van de 'Vliegende Huisvrouw', die bij de Olympische Spelen van Londen 1948 vier keer goud won, ontbreekt vooralsnog op een van de 361 metrostations in de Engelse hoofdstad.

Fanny Blankers-Koen wint de 200 meter tijdens de Olympische Spelen in 1948 in Londen. Beeld
Fanny Blankers-Koen wint de 200 meter tijdens de Olympische Spelen in 1948 in Londen.

De IAAF-atlete van de eeuw krijgt echter als het goed is alsnog een eigen halte toegewezen.

'We hebben spijt betuigd aan haar familie en haar fans in Nederland', liet één van de initiatiefnemers deemoedig weten. 'Natuurlijk weten we dat zij een legende is. Op een lijst van 500 grote kampioenen was haar naam rood omcirkeld. Dat betekende dat zij absoluut in de eindselectie van 361 sporters met een eigen metrostation moest komen. Helaas is haar naam in het hele proces per ongeluk van de lijst verdwenen.'

Een olympische plattegrond van alle 361 metrostations, die onder meer de namen van Leontien van Moorsel, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Stephan Veen en Anton Geesink dragen, is al in drukvorm verschenen. 'We zijn in gesprek met de uitgever om de naam van Fanny Blankers-Koen in de volgende versie van de 'map' wel op te nemen', gaf een marketingdirecteur te kennen.

Door de entree van Blankers-Koen, die in 2004 op 85-jarige leeftijd overleed, krijgen de atletes Mary Decker (VSt) en Zola Budd (GBr) samen één metrostation toegewezen. Niemand van de huidige groep hoeft daardoor van de olympische plattegrond van metrohaltes te worden verwijderd.

Nadat de Britse blunder naar buiten was gekomen, deed de Atletiekunie eerder deze week een schriftelijk verzoek aan Sebastian Coe om Blankers-Koen alsnog op te nemen in de eregalerij van 361 sporthelden.

Kort na het verzenden van de brief aan de voorzitter van het organisatiecomité van Londen 2012 en tevens vicepresident van de IAAF, volgde uit Londen al een positieve reactie.

undefined

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden