'Britse Bob vaak ook strontlazarus'

Lallende Britten die met hun mobiele café op mensen inrijden, het blijkt een bekend fenomeen in de binnenstad. Beeld
Lallende Britten die met hun mobiele café op mensen inrijden, het blijkt een bekend fenomeen in de binnenstad.

AMSTERDAM - Els Iping (PvdA), voorzitter van stadsdeel Centrum, bindt de strijd aan met de bierfiets. Het voertuig, waarop tien tot zeventien passagiers tegelijk kunnen fietsen en bierdrinken, wordt binnenkort uit het stadshart geweerd. De rijdende kroeg bezorgt volgens de stadsdeelvoorzitter te veel overlast in de binnenstad.

Iping heeft besloten in te grijpen nadat de politie haar had bevestigd dat het aantal klachten over lallende Britten die al slingerend met hun café op mensen inrijden, snel toeneemt.

De voertuigen verschijnen steeds vaker in de stad, veelal onder ronkende namen als Fietscafé, De Ladies Bar en Het Foute Fietscafé.

Er komen volgens Iping steeds meer klachten over geluidsoverlast door de drinkende fietsers. Formeel wordt de bierfiets niet dronken bereden. Voorop, aan het stuur, zit een groepslid dat nuchter moet blijven.

''Maar,'' zo stelt de woordvoerder van Iping, ''in de praktijk blijkt vaak ook de Britse Bob strontlazarus te zijn. En zelfs als is de bestuurder alcoholvrij, dan nog bezorgen de andere fietsers onaanvaardbaar veel overlast.''

Justitie, politie en het stadsdeel hebben op initiatief van Iping het besluit genomen samen de bierfiets te weren. De plannen worden dezer dagen uitgewerkt.

De in allerijl genomen maatregelen tegen het fietscafé gelden vooralsnog alleen voor het centrum. Dat komt volgens de woordvoerder omdat de overlast in het stadshart het grootst is.

Volgens marktleider Zwier van Laar uit Kootwijkerbroek op de Veluwe, die het Fietscafé tien jaar geleden op de markt bracht, bezorgt zijn bedrijf geen noemenswaardige overlast. ''Wij fietsen overal, ook veel in Amsterdam. Maar er zijn geen problemen.''

Dat geldt volgens Van Laar ook voor het handjevol concurrenten op de markt van rijdende cafés.Van Laar: ''Zeven jaar geleden zijn we onder de loep genomen door een verkeersadviseur. Die vond ons café verantwoord. In heel Nederland gaat het goed.'' (TON DAMEN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden