Brits OM versoepelt regels voor hulp bij zelfdoding

De zaak van de 46-jarige MS-patiënte Debbie Purdy (foto) dwong het OM met nieuwe richtlijnen te komen. Purdy stapte eerder dit jaar naar de rechter, omdat ze wilde weten of haar man vervolgd zou worden, mocht hij haar als zij haar leven zou willen beëindigen helpen. Foto EPA Beeld
De zaak van de 46-jarige MS-patiënte Debbie Purdy (foto) dwong het OM met nieuwe richtlijnen te komen. Purdy stapte eerder dit jaar naar de rechter, omdat ze wilde weten of haar man vervolgd zou worden, mocht hij haar als zij haar leven zou willen beëindigen helpen. Foto EPA

LONDEN - Groot-Brittannië lijkt de regels voor het bieden van hulp bij zelfdoding te willen versoepelen. Het hoofd van het Britse openbaar ministerie bracht woensdag nieuwe richtlijnen naar buiten, die erop neerkomen dat personen die puur uit mededogen een zwaar gehandicapte of terminaal zieke naaste helpen een eind te maken aan zijn of haar leven niet bang hoeven te zijn voor juridische vervolging.

Het was de zaak van de 46-jarige MS-patiënte Debbie Purdy die het OM dwong met nieuwe richtlijnen te komen. Purdy stapte eerder dit jaar naar de rechter, omdat ze wilde weten of haar man vervolgd zou worden, mocht hij haar als zij haar leven zou willen beëindigen helpen. Het hoofd van het OM, Keir Starmer, wilde woensdag niet rechtstreeks op de zaak van Purdy ingaan, maar zei dat de wet voor mensen die met behulp van anderen een eind willen maken aan hun leven door de nieuwe richtlijnen begrijpelijk wordt gemaakt. De Britse wet op hulp bij zelfdoding stamt uit 1961.

De nieuwe richtlijnen hebben een voorlopig karakter. Volgend jaar moeten ze wettelijke status krijgen. Starmer zei dat hij niemand iets kan garanderen, maar dat het niet waarschijnlijk is dat iemand die een zwaar gehandicapte of terminaal zieke volwassene uit puur mededogen hulp biedt bij zelfdoding wordt vervolgd. De nieuwe richtlijnen zijn er gekomen 'om duidelijkheid te verschaffen'.

In de nieuwe richtlijnen worden 29 factoren opgesomd die meewegen in het besluit om al dan niet over te gaan tot vervolging. Vervolging wordt bijvoorbeeld waarschijnlijker als degene die zijn leven heeft beëindigd jonger dan 18 is, als degene die hulp heeft geboden lid is van een organisatie die het recht op hulp bij zelfdoding bepleit, als iemand meer dan een persoon helpt een eind te maken aan zijn leven en als degene die zelfmoord heeft gepleegd dat onder druk van buitenaf heeft gedaan. Vervolging is minder waarschijnlijk als degene die hulp heeft geboden de partner is van degene die zelfmoord heeft gepleegd.

Purdy reageerde verheugd op de richtlijnen. De arts Peter Saunders van de actiegroep Care Not Killing daarentegen zei dat de wettelijke bescherming van zieke en zwakke personen erdoor in het gedrang komt. Hij betoogde dat tal van aandoeningen onder de noemer ernstig gehandicapt of terminaal ziek geschaard kunnen worden en noemde als voorbeelden chronische hartkwalen, Parkinson en 'iedereen die in een rolstoel zit'. ''Dat impliceert dat de levens van mensen met dergelijke aandoeningen minder waard zijn, of dat zij minder recht hebben op bescherming.''

Op hulp bij zelfdoding staat in Engeland en Wales maximaal veertien jaar gevangenisstraf, al komt het ook nu al zelden tot vervolging. Purdy wilde van de rechter weten of haar echtgenoot haar ongestraft naar een Zwitserse kliniek die mensen hulp biedt bij zelfdoding, Dignitas, zou kunnen brengen. Naar verluidt hebben meer dan honderd Britten hun leven in die kliniek beëindigd, maar in Groot-Brittannië is nog nooit iemand vervolgd omdat hij een ander daarheen heeft gebracht. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden