Brits gerechtshof gelast openheid over marteling

LONDEN - Een Brits gerechtshof heeft bevolen dat CIA-documenten over de marteling van een in Groot-Brittannië wonende Ethiopiër openbaar worden gemaakt.

Het vonnis van het hof betekent een tegenslag voor de Amerikaanse regering, die de informatie over de mishandeling van de 31-jarige Bin­yam Mohamed geheim had willen houden. ''Wij zijn diep teleurgesteld over deze uitspraak, omdat we deze gegevens hadden verstrekt op vertrouwelijke basis,'' aldus een woordvoerder van het Witte Huis. ''Dit zal de uitwisseling van inlichtingen zeker compliceren - daar hadden we ook voor gewaarschuwd."

Binyam Mohamed, die in 1994 politiek asiel kreeg in Groot-Brittannië, werd in 2002 in Pakistan gearresteerd op verdenking van terrorisme. Hij werd eerst overgebracht naar Marokko en zat vervolgens van 2004 tot 2009 gevangenen in Guantanamo. Na zijn vrijlating en terugkeer naar Groot-Brittannië werden alle aanklachten tegen hem ingetrokken.

Mohamed zegt dat hij zowel in Pakistan als Marokko is gemarteld en hij houdt de Britse inlichtingendienst MI5 daarvoor medeverantwoordelijk; uit de vragen van zijn ondervragers bleek volgens hem overduidelijk dat zij Britten waren. Om dat hard te maken eisten Mohameds advocaten de openbaarmaking van documenten die de Amerikaanse inlichtingendienst CIA aan de MI5 had verstrekt.

De samenvatting van de documenten die het gerechtshof gisteren heeft vrijgegeven, toont aan dat Mohamed slachtoffer was van 'wrede, onmenselijke en onwaardige behandeling'. Hij werd onderworpen aan slaaponthouding, intimidatie en seksuele vernedering. Ook werd hij geketend tijdens ondervragingen en werd hij zodanig onder druk gezet, dat hij zelfmoordneigingen kreeg.

Mohameds advocaten concluderen dat de Britse autoriteiten op de hoogte waren van de martelingen. De mensenrechtengroep Liberty vraagt om 'een volledig en openbaar onderzoek' naar de Britse 'medeplichtigheid' aan de onwettige Amerikaanse verhoormethoden. ( HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden