Brit in Annecy wellicht vermoord vanwege zijn baan

De Franse politie zal de collega's van de vermoorde Britse Irakees Saad Al-Hilli ondervragen na de ontdekking dat het slachtoffer meewerkte aan een geheim project in opdracht van één van de grootste Europese militaire bedrijven. Mogelijk was de ruimtevaartingenieur door de aard van zijn baan een doelwit voor concurrende bedrijven of zelfs bepaalde regimes die de grensverleggende militaire technologie in handen wilden krijgen.

null Beeld

Het onderzoek zal zich de komende dagen toespitsen op Surrey Satellites Technology Limited (SSTL) nabij het Britse Guildford, het bedrijf waarvoor Saad Al-Hilli als freelancer al twee jaar opdrachten uitvoerde. De ingenieur legde zich toe op de ontwikkeling van satellieten die allerhande zaken in kaart kunnen brengen voor commerciële of militaire doeleinden.

Gevoelige materie
Franse en Britse politie onderzoeken of de schietpartij verband houdt met gevoelige materie waarover Al-Hilli beschikte. Zo had de Brit mogelijk informatie in zijn bezit die waardevol was voor een concurrent of was hij het slachtoffer geworden van afpersing in het kader van industriële spionnage.

EADS
De Mail on Sunday heeft achterhaald dat Al-Hilli deel uitmaakte van een team dat aan een geheim project werkte voor EADS (European Aeronautic Defence and Space), een Pan-Europese militaire gigant die contracten heeft lopen met onder andere Rusland en China. SSTL, dat in 2008 werd overgenomen door EADS, heeft sinds de moord op haar personeelslid en diens familie de veiligheidsmaatregelen in de Britse kantoren behoorlijk opgetrokken.

Bikkelhard
Claude Moniquet, directeur van ESISC (European Strategic Intelligence and Security Centre), verklaarde gisteren dat technologie in verband met satellieten en drones een markt vertegenwoordigt die miljarden euro's waard is. 'Bovendien is de concurrentie bikkelhard omdat er zoveel geld mee gemoeid is', vervolgde hij.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Midden-Oosten
Volgens Claude Moniquet kan ook een groep uit het Midden-Oosten betrokken zijn. 'De Iraniërs zijn wanhopig op zoek naar baanbrekende technologie die ze onmogelijk legaal kunnen bekomen. Indien ze gevoelige materie van de Brit verkregen of die hoopte van hem te krijgen en hij weigerde, dan zouden ze geen twee keer hoeven na te denken om hem te doden. Vergeet ook niet dat de Iraanse geheime diensten veelvuldig samenwerken met privébedrijven omdat het zo'n lucratieve markt is.'

Daarnaast rest de vraag hoe Al-Hilli zijn levensstijl financierde. De Britse Irakees woonde in een riante villa in Claygate ter waarde van twee miljoen euro terwijl zijn privéfirma's amper geld in het laatje brachten.

Vragen
De speurders worden voorlopig geconfronteerd met meer vragen dan antwoorden op zoek naar het waarom van deze gruwelijke moordpartij en de opdrachtgevers ervan nadat woensdagnamiddag in de buurt van het meer van Annecy de wagen van Saad al-Hilli werd aangetroffen met daarin de dode lichamen van de ingenieur, zijn vrouw en schoonmoeder van Zweedse afkomst. Naast de wagen lag een Franse fietser, die klaarblijkelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats moet geweest zijn.

De twee dochtertjes van het koppel, vier en zeven jaar oud, overleefden, maar het oudste meisje is zwaargewond. Zij worden opgevangen door Britse hulpverleners en twee familieleden.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden