Brinkman mocht van politie niet bij Pauw zitten

Politieman en politicus Hero Brinkman had eind november niet bij debatprogramma Pauw aan tafel moeten gaan zitten om te praten over de Arrayan Moskee in Noord.

Hero Brinkman Beeld anp
Hero BrinkmanBeeld anp

Politie Amsterdam, zijn werkgever, had hem van tevoren twee keer gewaarschuwd niet te gaan, omdat geen uitspraken gedaan mogen worden over lopend onderzoek.

"Als mijn baas zou zeggen dat ik niet moet gaan, zou ik niet gaan," zei burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag tegen zijn 'baas', de gemeenteraad. Brinkman zat van 2006 tot 2012 in de Tweede Kamer voor de PVV. Na zijn vertrek ging hij weer werken voor de Amsterdamse politie. Hij had een terugkeerregeling. Hij is ook partijleider van de Ondernemers Partij.

De uitzending van Pauw ging over het bericht in De Telegraaf dat twee bestuursleden van de Arrayan-moskee bij de opsporingsdiensten in beeld zijn vanwege radicalisering en jihadisme.

Uitspraken
Brinkman zat naar eigen zeggen 'als mens en politicus' aan tafel. Hij had zijn advocaat meegenomen om hem te behoeden voor foute uitspraken. Vervolgens ging hij wel in debat over de moskee, voor Sofyan Mbarki (PvdA) aanleiding hierover vragen te stellen. Van der Laan gaf aan dat hij 'zelden zo gelachen heeft' als toen hij de uitzending terugkeek. "Dat hij daar zat als mens en politicus, met zijn advocaat aan zijn zijde, had een hoog Monty Python gehalte."

Of het optreden consequenties heeft voor Brinkman, kon hij niet zeggen. Brinkman was al eerder voorwaardelijk ontslagen door de Amsterdamse politie.

De gemeenteraad sprak zorgen uit over radicalisering binnen de Arrayan Moskee. Van der Laan kon weinig zeggen vanwege het onderzoek. "Ik deel de zorg. Als daar iets aan de hand is, zitten we er bovenop."

Volgens de advocaat van Brinkman, Richard van der Weide, is in de gesprekken vooraf met het programma Pauw ruis op de lijn ontstaan over de insteek van het interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden