Column

Brigitte Holman

THEODOR HOLMAN

Ja, ik zit nu in Frankrijk. En weet u wie mijn buurvrouw is? Brigitte Bardot.

Nu weten de jongere lezers van Het Parool niet wie Brigitte Bardot is en daarom zal ik ze even voorlichten. Brigitte Bardot, jongelui, heette ooit Brigitte Holman, want zij is jaren met mij getrouwd geweest. Echt waar.

Hoe was ons huwelijk, willen jullie weten. Ach, we waren erg lui, Brigitte en ik - erg lui. Misschien dat de jongens onder jullie begrijpen waarom ik destijds zo lui was.

Om een lang verhaal kort te maken: we gingen scheiden, Brigitte ging werken in de filmindustrie en ik keerde terug naar paps en mams en ons dorp.

Brigitte ontwikkelde zich vervolgens van filmster tot een belangwekkend politica, net als de dochter van Mussolini.

Brigitte is nu 76 jaar oud. En haar beeltenis staat hier weer in alle kranten, want zij heeft,- als ik het goed heb vertaald, ongeveer tweeduizend pamfletten laten drukken waarin staat dat dieren niet ritueel geslacht moeten worden.

Het is hier groot nieuws. Mijn Brigitte heeft dit al vaak gezegd; ik geloof zelfs dat ze de laatste dertig jaar niets anders heeft beweerd. Dat dit nieuws is, komt misschien doordat 'rechts' in Frankrijk zoiets onmiddellijk op de moslims betrekt.

Wat mij dan bevreemdt, is de poster die Brigitte heeft laten ontwerpen. Dat is de beeltenis van een koe. Waarom een koe, Brigitte?

En daaronder staat zoiets als: dit dier wordt zonder mededogen geslacht en lijdt daaronder zeer. Brigitte wordt ook geciteerd: ''Dieren horen niet ritueel geslacht te worden, dat is misdadig.''

Ik ben ook tegen ritueel slachten, maar waarom staan haar beeltenis en die koe hier zo prominent op de voorpagina (een foto uit 2007) en staat het slachten van koptische christenen in Egypte op pagina drie?

Terwijl ik wegdroom over mijn huwelijk met Bardot, laad ik Het Parool op mijn iPad en zie ik dat wij wél nieuws over de koptische kerk en Al Qaida op de voorpagina hebben. Zo hoort het.

Maar op mijn cafétafel ligt de krant met die koe - en dan daarboven de kop: 'Bardot zegt...'
Ik ga een blokje om, kijken of ik haar tegenkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden