Brief Napoleon geveild voor 150.000 euro

Een 200 jaar oude brief geschreven door Napoleon Bonaparte is zondag op een veiling in Fontainebleau verkocht voor 150.000 euro. De brief, die dateert uit de tijd van Napoleons noodlottige invasie van Rusland, werd gekocht door het Museum van Brieven en Manuscripten in Parijs, meldde de BBC.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De brief, waarin Napoleon aankondigt het Kremlin op te blazen, in geschreven in code en werd verkocht samen met een ontcijferd transcript. Het veilinghuis verwachtte een opbrengst van 10.000 tot 15.000 euro, maar het document uit 1812 bracht het tienvoudige op. De eerste regel luidt: 'Op de 22e om 3 uur zal ik het Kremlin opblazen'.

Napoleon schreef de brief aan de minister van Buitenlandse Zaken Hugues-Bernard Maret, die op dat moment in Vilnius verbleef. Na de inname van Moskou, de terugtrekking van het Russische leger en de naderende winter, besefte de keizer dat hij terug moest keren.

De brief onthult Napoleons frustratie over de hele campagne, want zijn leger werd geteisterd door ziekte, kou en honger. 'Mijn cavalerie is aan flarden, veel van de paarden sterven. Zorg ervoor dat we er zo snel mogelijk meer kopen.'

De keizer hield wel zijn belofte het Kremlin in Moskou op te blazen. Hij vernietigde de muren en enkele torens voordat hij met zijn leger de terugtocht ondernam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden