Plus

Bridget Jones is terug (en wat hebben we haar gemist)

Foute mannen, de strijd met de kilo's en die grote praktische onderbroek: journalist Hanna Bijl (27) herkent zich wel in Bridget Jones. Vijftien jaar na de eerste film is Bridget terug.

Renée Zellweger in de eerste Bridget Jonesfilms Beeld Hollandse Hoogte
Renée Zellweger in de eerste Bridget JonesfilmsBeeld Hollandse Hoogte

Kon ik een beste vriendin uitkiezen, dan was het Bridget Jones (dat ze niet echt bestaat neem ik op de koop toe).

Er zijn maar weinig vrouwen zo goed in mislukken als Bridget: ze vindt zichzelf net iets te dik, heeft een wat ingedutte carrière en met de liefde wil het ook al niet echt lukken. Zelden was er een fictief karakter waar zo veel vrouwen zich in herkenden: ze is imperfect, en daarom sympathiek.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Bridget Jones onze levens in kwam, eerst als personage in een kranten­column, later in de bekende boeken en films. Actrice Renée Zellweger gaf Bridget een gezicht en speelde de Britse dertiger niet alleen, ze wérd Bridget.

Best knap voor een geboren Texaanse. Opvallend is dat veel vrouwen dol zijn op Bridget, maar dat mannen haar charme vaak niet inzien. Vrouwen komen blijkbaar echt van Venus, en mannen van Mars.

Romantisch en grappig
Zoals veel vrouwen groeide ook ik op met Bridget. Ik keek als tiener met mijn moeder mee toen de eerste film uit kwam, snapte nog niet alle grappen maar vond de zoenscène met Mark Darcy in de sneeuw wel reuze romantisch.

En och, om toch zo'n leven te leiden; ze woonde in kosmopolitisch Londen, dronk en rookte aan één stuk door en rommelde zich verbazend succesvol door haar werk heen. Later las ik de boeken en lachte ik me een breuk ('Yes, why aren't you married yet, Bridget? - Because actually, underneath my clothes, my entire body is covered in scales.')

Het onovertroffen gevoel voor humor van auteur Helen Fielding maakt Bridget ook twintig jaar na dato nog hilarisch. In mijn gezin zijn de Bridgetgrappen immer aanwezig.

Zelden was er een fictief karakter waar zo veel vrouwen zich in herkenden: ze is imperfect, en daarom sympathiek Beeld Hollandse Hoogte
Zelden was er een fictief karakter waar zo veel vrouwen zich in herkenden: ze is imperfect, en daarom sympathiekBeeld Hollandse Hoogte

Mijn moeder vraagt graag te pas en te onpas aan mijn zus of haar vriend, die toevallig De Naam draagt, ook meekomt naar familiegelegenheden. "Komt Mark ook? With or without his Natasha?"

Ideale man
Deel van de charme van Bridget is het feit dat ze een product is van de jaren negentig. Een tijd waarin nog bijna niemand een mobiele telefoon had (haar homovriend Tom koketteert in de eerste film uit 2001 opzichtig met een Nokia) en vrouwen 's avonds hoopvol hun antwoordapparaat afluisteren ('You have no new messages. Not even from your mother').

Een tijd waarin de banen nog voor het oprapen lagen (Wil je bij de tv werken? Geen probleem, kies maar uit deze vijf advertenties in de krant), en mannen die letterlijk om je vochten en je meenamen op minibreak.

De parallellen tussen het Bridget-Universum en dat van Jane Austen zijn niet voor niets overduidelijk: hulpeloze vrouw wordt gered door galante en rijke man die Mark heet. Zo'n ideale man, kom daar anno tweeduizendtinder nog maar eens om.

Gestuntel
Wat zegt u, een vrouw die gered wordt door een man? Is dat niet een tikkeltje ouderwets? Als we eerlijk zijn is het antwoord natuurlijk ja. Bridgets leven draait om het vinden van een man, iets waar de zichzelf respecterende nieuw-feministische vrouw tegenwoordig niet meer mee aan kan komen.

Bovendien telt ze calorieën alsof haar leven ervan afhangt, en het leven overkomt haar altijd een beetje. Maar deze knulligheid is onderdeel van haar charme; zonder gestuntel geen Bridget. En laten we eerlijk zijn: wie wil er uiteindelijk all by herself overblijven?

Zit er nog rek in het Bridget Jonesimperium, moet ze niet eens met pensioen?

Na een nieuw boek in 2013 kunnen we ons nu verheugen op film nummer drie. Zou het nog wat zijn? Verwarrend is dat het derde boek (Bridget Jones: Mad About the Boy) en de derde film (Bridget Jones's Baby) niet hetzelfde plot volgen.

Groene smoothies
Wie echt van Bridget houdt kan het derde boek sowieso beter niet lezen. Mark Darcy (spoiler alert!) is dood, waardoor zowel Bridget als de lezer driekwart van het boek zit te snikken. Natuurlijk komt het aan het eind allemaal goed, maar Bridget zonder Mark is toch een beetje zoals haar moeder zonder miniaugurken.

Het onovertroffen gevoel voor humor van auteur Helen Fielding maakt Bridget ook twintig jaar na dato nog hilarisch Beeld Hollandse Hoogte
Het onovertroffen gevoel voor humor van auteur Helen Fielding maakt Bridget ook twintig jaar na dato nog hilarischBeeld Hollandse Hoogte

De derde film volgt een ander pad: iets met een baby en verwarring over wie de vader is.

Je kunt je afvragen hoe zalig het plan is om Bridget de 21ste eeuw in te sleuren. Zitten we echt te wachten op een derde deel waarin ze stuntelt op festivals, groene smoothies drinkt en selfies maakt?

En wat te denken van Renée Zellweger, wier hoofd ook niet onaangetast is door de tand des tijds (en de spuit des botox)? Ik vrees dat deze film als een ongeluk wordt: je kunt simpelweg niet níet kijken.

Daarom zetten we Chaka Khan nog maar eens extra hard aan en zetten we ons met een glas wodka in de hand aan het volgende (en hopelijk laatste) Bridget Jonesavontuur.

Kijken gaan we toch, ook al is ze misschien niet perfect. Want uiteindelijk houden we toch van haar. Just as she is.

Zellweger anno 2016 Beeld Hollandse Hoogte
Zellweger anno 2016Beeld Hollandse Hoogte

Wil de echte Zellweger opstaan?

Bereidt u voor op een verrassing als u over twee weken de nieuwe Bridget Jonesfilm gaat kijken. Bent u net gewend aan het idee dat het gezicht van haar vertolker, actrice Renée Zellweger, onherkenbaar is veranderd, heeft ze nu weer die bekende geloken oogopslag.

Even terug naar oktober 2014. Zellweger, die sinds 2010 geen films meer deed, verscheen op de rode loper van de Elle Women in Hollywood Awards. Fotografen wisten even niet wie ze voor zich hadden. Was deze vrouw met dat gladgestreken gezicht en die opengesperde ogen écht Renée Zellweger? Plastisch chirurgen buitelden over elkaar heen om te vertellen wat de actrice had laten doen. Een ooglift, concludeerden ze. En Botox.

Zelf wuifde ze dat soort verhalen weg. Het was puur haar leven buiten de spotlights. "Ik ben blij dat mensen zien dat ik er anders uitzie! Ik leef nu een ander, gelukkiger leven en ik vind het heerlijk dat je dat ook aan mijn gezicht kunt zien." Afgelopen mei voegde ze daar in een lang epistel over paparazzi aan toe: 'Eigenlijk gaat het niemand wat aan, maar ik heb geen beslissing genomen om mijn gezicht te laten veranderen en een operatie aan mijn ogen te laten doen.'

Cosmetisch arts Robert Schoemacher denkt daar, na het zien van foto's door de jaren heen, anders over. "Het is evident dat ze een ooglidcorrectie heeft laten doen. Ik denk dat, toen ze in 2014 op de rode loper verscheen, ze die operatie net achter de rug had. Het duurt een half jaar tot een jaar voordat zo'n ooglid is 'gezet'. Haar ogen hebben nu weer meer de oude vorm terug. Verder denk ik dat de regisseur heeft gezegd: stop met de botox. Ze had een spiegelglad voorhoofd, dat duidt op zulke injecties, nu zijn de rimpeltjes weer terug."

Of ze wel of niet iets heeft laten doen, Zellweger wilde voor Bridget Jones na zes jaar graag terug naar de filmindustrie. "Al was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik hou zo veel van Bridget en veel mensen met mij. Je wilt er geen zootje van maken."

Het vergde opnieuw een minutieuze voorbereiding. De Amerikaanse Renée moest weer de Britse Bridget worden. Dat betekende urenlang trainen met haar accentcoach. Het eind van de film laat de mogelijkheid voor een vierde deel open. Zellweger ziet het wel zitten. "Dan wordt Bridget een karakter waar je echt mee oud wordt. Interessant." Dan moet ze wel uit de buurt blijven van de plastisch chirurg.
Marlies van Leeuwen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden