Review

Bride wars *

null Beeld

Regie: Gary Winick.
Met: Anne Hathaway, Kate Hudson, Candice Bergen.

In de romantische komedie Bride wars doen Kate Hudson en Anne Hathaway hun stinkende best om de kijker te doen vergeten dat zij getalenteerde actrices zijn, met Oscarnominaties op zak. Zelfs de meest verstokte liefhebster van chick flicks zou toch moeite hebben met dit stupide sprookje over twee hartsvriendinnen die aartsvijanden worden als blijkt dat ze - door een fout van de huwelijksplanner - op dezelfde datum in het huwelijksbootje stappen.

De gehaaide advocate Hudson en de zorgzame schooljuf Hathaway delen al sinds hun kinderjaren hun droom over de ideale bruiloft. Met wie ze trouwen, doet er nauwelijks toe: de bruidegoms en ander manvolk zijn inwisselbare sukkels. Net zoals de grapjes en de zogenaamd dramatische momenten inwisselbaar zijn, trouwens.

Bij de ideale bruiloft gaat het volgens Bride wars om Het Aanzoek, De Datum, De Ring, De Jurk en - bovenal - De Locatie. Onwaarschijnlijk genoeg kunnen de vriendinnen allebei slechts drieënhalve maand van tevoren een junibruiloft boeken op de ultieme trouwlocatie: het New Yorkse Plaza Hotel. Als je bedenkt dat de gemiddelde Amsterdamse kleuter voor zwemles minimaal een jaar op een wachtlijst staat, slaat dat natuurlijk helemaal nergens op.

Maar goed. In plaats van dat de aspirantbruidjes blij zijn dat ze de 'mooiste dag uit hun leven' samen kunnen vieren, proberen ze elkaars trouwfeest te saboteren. Dat zou misschien nog grappig zijn als Bride wars een satire wilde zijn op de hysterische huwelijksmores van Amerikanen. Maar nee. De filmmakers vinden het volstrekt normaal dat volwassen vrouwen veranderen in kirrende bakvisjes zodra het over bruiloften gaat.

Tot overmaat van ramp gaat het uitleggerige scenario er ook nog van uit dat de vrouwen die deze film gaan kijken, tot op het bot onnozel zijn. Niets wordt aan de verbeelding overgelaten op weg naar een moraal die zo klef is als een Zeeuwse bolus: vriendschap tussen vrouwen is nog belangrijker dan de ideale bruiloft. Voordat het zo ver is moeten de huwelijksconcurrentes elkaar natuurlijk wel eerst even voor het altaar in de haren vliegen, in een orgie van kant, tule en witte zijde.

Aan het eind zet de film de deur open voor een vervolg, waarin de dames mogen kibbelen over het feit dat ze op dezelfde dag zijn uitgerekend. Ik zou me graag laten bekeren tot een willekeurig geloof om die sequel maar niet te hoeven zien. (FRITZ DE JONG)

www.bridewars.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden