Brexit levert Japanse banen op in Amsterdam
Komt er een tweede Japanse golf naar Amsterdam? In het kielzog van de brexit bereidt de grootste bank van Japan, Mitsubishi UFJ, een overstap naar de hoofdstad voor.
Volgens de Financial Times, die anonieme bronnen aanhaalt, maakt de Japanse investeringsbank Mitsubishi UFJ zich op voor verhuizing van Londen naar Amsterdam. Het zou daarbij in eerste instantie gaan om enkele afdelingen, met in totaal honderd werknemers, maar die zouden dan als voorhoede dienen voor de resterende Europese hoofdkantooractiviteiten, met rond de 2100 werknemers. Londen zou alleen de Britse tak en handelsactiviteiten behouden.
Een onderdeel van Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) dat al 32 jaar in Amsterdam huist, was altijd al de grote hoop van de hoofdstad. De Japanners waren er vorig najaar als een van de eersten bij om na het brexitreferendum kleine plukjes activiteiten vanuit Londen (en Brussel) naar Amsterdam te verplaatsen.
WTC Amsterdam huisvest sindsdien het gedeelde Europese hoofdkantoor van de zakentak en consumentenactiviteiten, goed voor circa 160 banen. De stap naar algeheel hoofdkantoor is dan gemakkelijk gemaakt.
Naast MUFG overweegt ook de Japanse investeerder Mizuho nog altijd om met circa duizend man naar Amsterdam te komen; ook Mizuho haalde vanwege de brexit al personeel van Londen naar Amsterdam, waar het plaatselijke kantoor als enige over de benodigde Europese paspoortrechten beschikt, het recht om financiële handelingen binnen de EU te verrichten.
Springplank
Groot-Amsterdam is al meer dan dertig jaar een geliefde Europese springplank voor Japanse bedrijven, of dat nu om banken of elektronicabedrijven gaat. In de jaren negentig streken giganten als Canon, Ricoh, Yamaha, Nissan en Fujifilm in de regio neer, met in hun kielzog ook Japanse banken en adviseurs.
Waar het aandeel van de elektronicabedrijven allengs afnam, houden nu financiële instellingen de Japanse vlag hoog. In en om het WTC aan de Zuidas hebben de meeste Japanse banken al dependances, en alhoewel Indiërs Japanners er hebben ingehaald als grootste groep allochtonen, is de gemeenschap in Amstelveen en Buitenveldert nog altijd aanzienlijk.
Tot nu heeft de hoofdstad daar niet van kunnen profiteren. Niet alleen liep Amsterdam alle grote Angelsaksische banken met brexitplannen mis, maar ook Japanners als Sumitomo, Daiwa en Nomura, die voor Frankfurt kozen.
Daarmee is Amsterdam de grote verliezer onder de brexitsteden, alhoewel financieel toezichthouder AFM dit voorjaar nog liet weten 'tientallen' gesprekken te hebben gevoerd met potentiële overstappers.
Dat het bij informeren is gebleven, ligt vooral aan de kleine internationale financiële sector in de hoofdstad - waardoor in vergelijking met andere steden veel expertise ontbreekt.
Bonusbeleid
Ook wreekt het tekort aan flitsende kantoorgebouwen zich - het gevolg van de pas vorige week opgeheven bouwstop in de stad. Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) weet de desinteresse eerder aan het stringente Nederlandse bonusbeleid voor de financiële sector.
Amsterdam heeft tot nu evenmin gescoord bij het trekken van andere sectoren uit Groot-Brittannië, hoewel voor hen de druk om te verhuizen minder groot is.
Financiële instellingen moeten cruciale afdelingen binnen de Europese Unie vestigen om gebruik te kunnen maken van Europese paspoortrechten. Bovendien heeft de Britse Bank of England, de centrale bank, hen onder druk gezet met de eis om plannen in te dienen wat ze gaan doen als het tot een 'harde' brexit komt.
€ 2.214.139.000.000
Met activa in 2016 van 2,2 biljoen euro is Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) de vierde bank ter wereld. Bij het concern, onder meer eigenaar van de Bank of Tokyo, werken 110.000 medewerkers, van wie 161 in Amsterdam en 2100 in Londen.