Column

Brexit is de definitieve exit van oude ideologieën

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het is ook het uiteenvallen van de sociaaldemocratische cultuur. Je wordt nu wakker met op de radio een schreeuwlelijk die leuk wil doen in plaats van met Morgenrood, terwijl je vader vanuit de badkamer niet 'Morgenrood, uw heilig gloeien/heeft ons steeds de dag gebracht' maar galmend zong: 'Morgenbloot, uw geilig loeien/ heeft alweer de dag verkracht'.

En waar is de moderne Gorter met: 'De arbeidersklasse danst een grote reidans.' Om dat gedicht huilden mijn leraren.

Waar zijn de Nescianen, de Theo Thijssens, en waar zijn Vader Drees en Jacques de Kadt? Ach, Jacques de Kadt (1897 - 1988). Bewogen sociaaldemocraat.

Hij werd bewonderd door Sartre, hoewel zijn politiek meer aansloot bij die van Sartres oude vriend en tegenstander Raymond Aron. Tegenwoordig wordt De Kadt alleen nog geciteerd bij de PVV.

De Rode Vogel is weggevlogen voordat z'n al z'n veren geplukt werden. Bezieling is agressie geworden. Een opgewonden standje heet 'gepassioneerd' te zijn. Bah, weg met die gekunstelde passie!

Is het rechts van nu het rechts van vroeger? Dat zou het links van nu en vroeger wel willen! Wat 'Brexit' laat zien, is totale politieke verwarring: links en rechts willen hetzelfde uit vijandschap jegens elkaar. In Engeland en hier ook.

In Spanje, en in Frankrijk... Is Houellebecq een Franse sociaaldemocratische auteur? Nou, nee. Wat hij wel precies is, weet ik niet. Maar zeker geen sociaaldemocraat. En zijn boek 'Onderworpen' is absoluut het grootste meesterwerk van de afgelopen tien jaar. Een boek waarin alles wat hij voorspelde is uitgekomen.

Houellebecq wordt door links en rechts neergezet als een suspect figuur. Persoonlijk wacht ik niet op een nieuwe Marx, of een nieuwe Ferdinand Lasalle, de socialist over wie Karl Marx aan Engels schreef:

'It is now quite plain to me - as the shape of his head and the way his hair grows also testify - that he is descended from the negroes who accompanied Moses' flight from Egypt (unless his mother or paternal grandmother interbred with a nigger). Now, this blend of Jewishness and Germanness, on the one hand, and basic negroid stock, on the other, must inevitably give rise to a peculiar product. The fellow's importunity is also nigger-like.'

Brexit is de definitieve exit van oude ideologieën - en er is nog niets nieuws. Het Morgenrood lijdt aan klimaatverandering.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden