Brenninkmeijer kandidaat Europese Rekenkamer

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer lijkt als enige te worden voorgedragen als Nederlands lid van de Europese Rekenkamer. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving van Elsevier daarover woensdag.

Alex Brenninkmeijer Beeld ANP
Alex BrenninkmeijerBeeld ANP

De 62-jarige Brenninkmeijer zou de opvolger worden van oud-staatssecretaris Gijs de Vries, die nu lid is van de Europese Rekenkamer. De Europese Rekenkamer is in Luxemburg gevestigd en controleert de Europese financiën. De waakhond heeft 28 leden, voor elk EU-land één.

Brenninkmeijer is sinds 2005 de Nationale ombudsman. De Tweede Kamer besloot in 2011 om hem voor een tweede ambtsperiode van 6 jaar aan te stellen. Daarvoor was hij hoogleraar en rechter.

Kritisch
Als ombudsman behandelde Brenninkmeijer jaarlijks duizenden klachten van burgers over de overheid. Hij mengde zich in de discussie over Q-koorts, sprak zich uit over detentie van illegale vreemdelingen, over de gezondheidszorg en over de politie. Hij zette zich ook in voor het lot van veteranen.

Brenninkmeijer durfde zich regelmatig opvallend kritisch uit te spreken. Zo zei hij recent nog dat het kabinet en de Tweede Kamer adviezen van belangrijke adviesorganen te vaak ongebruikt terzijde schuiven. Ook was Brenninkmeijer veel meer in de media, anders dan zijn voorgangers. Zijn opstelling leidde ook wel tot kritiek, onder meer van ministeries en de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden