Review

Brendan and the secret of Kells****

null Beeld

Regie: Tomm Moore & Nora Twomey
Met de stemmen van: Evan McGuire, Christen Mooney, Brendan Gleeson

Wie gewend is aan de hightech computeranimaties van Pixar en DreamWorks, moet even een knop omzetten voor Brendan and the secret of Kells, een Ierse tekenfilm die honderd procent old school is. De dromerige animatie grijpt terug naar de ontstaansgeschiedenis van het Boek van Kells.

Deze achtste-eeuwse bundeling van de vier evangeliën geldt door haar rijke illustraties als een van de hoogtepunten in de Keltisch-christelijke cultuur.

In een perspectiefloze stijl die teruggrijpt op middeleeuwse kunst vertelt The secret of Kells het verhaal van een jeugdige monnik, die wordt opgevoed door een strenge abt. Deze jonge Brendan komt met de abt in conflict wanneer hij het hulpje wordt van een artistieke oude monnik, die zijn leven heeft gewijd aan het illumineren van genoemd geschrift. Tegen alle regels in begeeft Brendan zich in het woud, waar hij bevriend raakt met een bosnimf, die met een gloedvol Keltisch lied het lyrische hoogtepunt van de film voor haar rekening neemt.

Betoverend is ook de scène waarin Brendan op zoek gaat naar een magisch attribuut, dat wordt bewaakt door een geometrisch vormgegeven reuzenslang die zijn eigen staart opeet. Angstaanjagend zijn de gitzwart en bloedrood getekende silhouetten van de barbaarse vikingen die het klooster willen aanvallen.

De vertelling had misschien wat spannender en strakker gekund, maar door de vele visuele vondsten en de goed getroffen sfeer houdt de film toch de aandacht stevig vast. Als je tenminste eerst even die Pixarknop hebt omgedraaid. (FRITZ DE JONG)

Website Brendan and the secret of Kells

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden