Update

Breivik wilde iedereen op Utoya vermoorden

Anders Behring Breivik wilde iedereen op het eiland Utoya vermoorden en het niet bij 69 mensen houden. Dat zei hij vandaag op de vierde dag van het proces tegen hem. De Noor zei ook dat hij van plan was geweest om de voormalige premier Gro Harlem Brundtland gevangen te nemen en te onthoofden met een mes. Zij was het aantrekkelijkste doel voor Breivik op het eiland.

Breivik arriveert vandaag in de rechtbank op de vierde dag van zijn proces.Beeld reuters

Ook had hij het gemunt op Eskil Pedersen, de voorzitter van de jeugdbeweging van de Arbeiderspartij. Verder vertelde Breivik dat hij aanvankelijk drie bomaanslagen wilde plegen. Vervolgens wilde hij schietend door de Noorse hoofdstad trekken. Hij had plannen voor een aanslag op regeringsgebouwen in Oslo, het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij en een derde doelwit, mogelijk het koninklijk paleis.

Breivik zei dat hij uiteindelijk van dit plan had afgezien en zich tot één aanslag had beperkt, omdat het vervaardigen van een bom stukken moeilijker bleek dan hij had gedacht.

Tijdens zijn verklaring speelde af en toe een glimlach om zijn mond.

Voorbereid op vuurgevecht
Breivik dacht na zijn aanslag op regeringsgebouwen in Oslo te zullen worden geconfronteerd met de Noorse politie. Hij zei dat hij zich op een vuurgevecht had voorbereid, maar dat hij de kans klein achtte dat hij de Noorse hoofdstad levend uit zou komen.

Daar slaagde hij echter wel in, met als gevolg dat hij na de acht doden die hij in Oslo maakte, op het eiland Utøya nog eens 69 meest jonge mensen de dood injoeg.

Breivik verklaarde vandaag dat hij zich op een vuurgevecht met de politie had voorbereid door videogames te spelen. 'Ik schatte de kans dat ik zou overleven op minder dan 5 procent.'

Breivik gamede 16 uur per dag
Hij nam een jaar voordat hij zijn dodelijke aanslagen pleegde vrij om gemiddeld 16 uur per dag games te spelen. De game World of Warcraft was meer een hobby, maar Call of Duty: Modern Warfare 2 speelde hij om zichzelf te trainen voor de aanslagen. Hij oefende vooral hoe hij aan de politie moest ontkomen.

'Het is een geweldige oorlogssimulator. Je kunt trainen en ervaring opdoen met het gebruik van telescopische vizieren. Dat is het grote voordeel', aldus Breivik over Modern Warfare.

Later kocht hij echte wapens en trainde hij bij schietverenigingen. Hij gaf zijn wapens namen uit de Noorse mythologie. Zo kreeg zijn geweer de naam Gungir, naar de magische speer van de god Odin.

In 2006 nam Breivik een jaar vrij om het spel World of Warcraft te spelen. Het was naar eigen zeggen een martelaarscadeau voor hemzelf omdat hij vastbesloten was een zelfmoordactie uit te voeren. 'Ik heb daar mijn hele leven over gedroomd, om een sabbatical te nemen om World of Warcraft te spelen. Sommigen willen om de wereld zeilen, anderen nemen een jaar vrij om te golfen, ik nam een jaar om World of Warcraft te spelen.'

Tijdens het oefenen op de schietvereniging reageerden mensen ontsteld op de manier waarop Breivik zich op het oorlogsspel stortte. Hij benadrukte dat hij altijd een heel sociaal type was geweest.

Breivik moest vandaag ook vragen beantwoorden over zijn lidmaatschap van de vrijmetselarij en zijn financiën.

Breivik vandaag in de rechtbankBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden