Breivik 'wil netwerk opbouwen vanuit gevangenis'

Anders Behring Breivik, die bij aanslagen in Noorwegen vorig jaar 77 mensen doodde, schrijft vanuit de gevangenis met gelijkgestemden. Hij beantwoordt veel brieven, omdat hij vanuit het gevang een rechtsradicaal netwerk wil opbouwen. Dat schrijft de Noorse krant VG op basis van gesprekken met Breiviks advocaat Vibeke Hein Baera en gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid.

Redactie
Herdenking van het bloedbad dat Breivik aanrichtte op Utoya, afgelopen weekend een jaar geleden. Beeld afp
Herdenking van het bloedbad dat Breivik aanrichtte op Utoya, afgelopen weekend een jaar geleden.Beeld afp

De directeur heeft overlegd met de minister van Justitie of de correspondentie moet worden gecensureerd. Meer wilde hij er niet over zeggen.

Een advocate van enkele overlevenden van de aanslagen noemt de brieven van Breivik 'extreem aanstootgevend'.

Breivik wilde Noorwegen met de aanslagen naar eigen zeggen beschermen tegen de islam. Hij liet op 22 juli 2011 eerst een bom ontploffen in het regeringscentrum van Oslo. Die was gericht tegen de regering onder leiding van premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij). Daarna ging hij naar een zomerkamp van de jongeren van de Arbeiderspartij waar hij 69 mensen doodschoot. De sociaaldemocraten staan volgens Breivik een te soft migratiebeleid voor.

Breivik zit nu vast in afwachting van het vonnis dat de rechters op 24 augustus over hem vellen. De rechtszaak tegen Breivik draait voor een belangrijk deel om de vraag of hij toerekeningsvatbaar was toen hij zijn aanslagen pleegde. Als zijn daden hem kunnen worden aangerekend, moet hij naar de gevangenis. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar was toen hij de aanslagen pleegde, moet hij naar een psychiatrische kliniek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden