Update

Breivik schrijft autobiografie

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik werkt in de gevangenis aan zijn autobiografie. Volgens zijn advocaat onthult hij daarin wat hij niet heeft gezegd tijdens politieverhoren en het proces. Dat meldde de Noorse krant Verdens Gang woensdag.

Anders Breivik maakt een rechts-extremistische groet in de rechtszaal. Beeld AFP
Anders Breivik maakt een rechts-extremistische groet in de rechtszaal.Beeld AFP

Wat tijdens het proces onder meer onopgehelderd bleef, is een reis die Breivik in 2002 naar Liberia zou hebben gemaakt. Daar zou hij een ontmoeting hebben gehad met een Servische oorlogsmisdadiger. Die zou banden hebben met tempelridders, de geheime organisatie waarvan Breivik zegt lid te zijn.

Justitie is er nooit achtergekomen wie die Serviër is. In zijn boek zal Breivik een tip van de sluier oplichten, zegt zijn advocaat.

Breivik liet vorig jaar een autobom ontploffen bij een regeringsgebouw in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. Daardoor kwamen acht mensen om het leven. Vervolgens ging hij naar het eilandje Utøya, waar de jongerenafdeling van de regerende Arbeiderspartij een kamp hield. Breivik doodde daar 69 mensen. Hij zei dat hij een kruistocht tegen de islam en de multiculturele samenleving voerde.

Toerekeningsvatbaar
Breivik werd gearresteerd en aangeklaagd voor terrorisme en moord. Vrijdag hoort hij het vonnis. Dat hij schuldig is, staat niet ter discussie. Grote vraag tijdens het proces was of hij tijdens de aanslagen toerekeningsvatbaar was.

Psychologen verschillen van mening. Als de rechters vinden dat Breivik toerekeningsvatbaar was, kan hij maximaal 21 jaar cel krijgen. Dat kan oneindig worden verlengd zolang hij een gevaar voor de samenleving wordt geacht. Als de rechters Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaren, hoeft hij niet de cel in. Dan gaat hij voor behandeling naar een kliniek, mogelijk voor de rest van zijn leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden