Update

Breivik blijft in hechtenis tot proces

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik blijft in hechtenis tot zijn proces op 16 april van start gaat. Dat heeft de rechter in Oslo vandaag besloten. Breivik bevestigde schuldig te zijn aan de bloedige aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar, maar ontkent nog steeds hiermee een misdrijf te hebben begaan.

AP/Redactie
Breivik als hij de rechtszaal binnenkomt. Beeld AFP
Breivik als hij de rechtszaal binnenkomt.Beeld AFP

'Ik handelde uit zelfverdediging voor mijn volk, mijn land en mijn cultuur', zei hij in de rechtszaal.

Van tevoren werd al uitgegaan van verlenging van de detentie. De rechter is van mening dat Breivik een gevaar vormt voor de samenleving als hij vrijkomt en besloot dat het om die reden gepast is om de verdachte in hechtenis te houden.

'Ik ben een militante nationalist en een tempelier', zei Breivik eerder. 'Wij, de Noorse verzetsbeweging, zitten niet stil en kijken niet toe hoe we een minderheid in ons eigen land worden.' Breivik zei het hof niet te erkennen, omdat 'jullie je mandaat hebben gekregen van organisaties die multiculturalisme steunen'. De Noor zei dat hij eigenlijk een lintje zou moeten krijgen voor het bloedbad dat hij heeft aangericht en eiste vrijlating.

Breivik verscheen in de rechtszaal voor de laatste hoorzitting voordat zijn proces in april van start gaat. In tegenstelling tot een eerdere zitting werd deze door de Noorse publieke omroep live uitgezonden. Op de zitting wordt besloten of Breivik in de aanloop naar zijn proces achter de tralies blijft. De officiële aanklacht volgt half februari, zei de aanklager.

Media waren massaal aanwezig om Breivik voor het eerst in de rechtszaal te fotograferen en te filmen. Ook zo'n honderd nabestaanden en overlevenden waren in de zaal. Bij binnenkomst hief Breivik zijn geboeide handen in de richting van de journalisten om ze te groeten. De rechter verbood daarna verdere opnamen.

Breivik (32) heeft bekend dat hij op 22 juli 77 mensen op het eilandje Utoya en in de hoofdstad Oslo heeft gedood. Hij had het met name op aanhangers van de Noorse Arbeiderspartij gemunt. Breivik werd in november ontoerekeningsvatbaar verklaard. Psychiaters bestempelden Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. In april verschijnen de resultaten van een tweede onderzoek naar zijn geestesgesteldheid.

Als het tweede onderzoek de conclusie van het eerste onderzoek bevestigt, verklaren de rechters Breivik waarschijnlijk ook ontoerekeningsvatbaar. Hij wordt dan naar een inrichting gestuurd. Het proces begint op 16 april.

Vorige week werd bekend dat Breivik voordat zijn proces begint een interview geeft aan een nog onbekende buitenlandse televisiezender. Breivik heeft na zijn daad niet met media gesproken. Het vraaggesprek is tegen de zin van advocaat Geir Lippestad. 'Het is niet wijs om al voor het proces te spreken', zei hij over Breiviks voornemen.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden