‘Brede welvaart’ stijgt in Nederland, maar Amsterdam blijft achter

De brede welvaart in Nederland is voor het eerst hoger dan voor de economische crisis, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rabobank. Grootstedelijke gebieden, waaronder Amsterdam, blijven echter achter, vanwege relatief hoge woonontevredenheid, criminaliteit en fijnstof.

Amsterdam scoort lager dan het Nederlands gemiddelde op brede welvaart. Dit is vooral te wijten aan de stijgende prijzen voor huur- en koopwoningen.   Beeld ANP
Amsterdam scoort lager dan het Nederlands gemiddelde op brede welvaart. Dit is vooral te wijten aan de stijgende prijzen voor huur- en koopwoningen.Beeld ANP

Brede welvaart neemt naast economische groei ook dimensies als de woonsituatie, het milieu, onderwijs en criminaliteit mee. Stedelijke regio’s als Amsterdam blijven achter op andere regio’s, door negatieve effecten zoals criminaliteit, de hoeveelheid fijnstof en een minder goede balans tussen werk en privé. Maar de grootste negatieve bijdrage komt door de lage woontevredenheid.

De stijgende prijzen voor zowel huur- als koopwoningen spelen hier een grote rol in. In steden wonen relatief veel jongeren, die de grootste groep starters op de woningmarkt vormen. Vooral onder starters is de woonontevredenheid hoog, vanwege de beperkte mogelijkheden die zij hebben op de woningmarkt. Ook het grote aandeel sociale huurwoningen in de stad, waarvan de huur weliswaar laag is maar bewoners minder keuzevrijheid hebben, draagt bij aan de ontevredenheid.

Welvaart is meer dan economische groei

De economie trekt al sinds 2013 aan, maar de brede welvaart stijgt pas sinds 2015. Dit is vooral te wijten aan een daling van de werkloosheid, waardoor het gemiddelde inkomen steeg. Hoewel de indicator elf dimensies meeneemt, lijkt de groei van de brede welvaart dus vooral voort te komen uit een stijging in materiële welvaart.

De Brede Welvaartindicator is in 2016 gelanceerd door de Rabobank en Universiteit Utrecht. De hoogste brede welvaart is te vinden in Noord-Drenthe, Zuidwest-Friesland en de Gooi- en Vechtstreek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden