Brede steun voor missie in zicht

DEN HAAG - Het kabinet heeft er meer vertrouwen in dat het brede steun in de Tweede Kamer krijgt voor de verlenging van de missie in Oeroezgan.Dat lieten de betrokken ministers maandag weten na afloop van het Kamerdebat.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en oppositiepartij VVD toonden zich blij met enkele toezeggingen die zij in het debat kregen van het kabinet. Het kabinet hoopt ook nog D66 over de streep te trekken. Dinsdag zullen de fracties zich over de toezeggingen beraden, waarna het debat 's avonds wordt afgerond. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de door het kabinet gewenste verlenging van de ISAF-bijdrage tot eind 2010.

Het op vier na armste land ter wereld zal er dan aanmerkelijk beter voor staan dan in 2006, toen de missie in Oeroezgan begon, zo is de overtuiging. De Kamer wilde garanties op financieel gebied, over de wederopbouw, de nazorg. Ook eiste ze concrete afspraken met de Afghaanse regering over de opbouw en training van politie en leger.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen wilde dat minister Eimert van Middelkoop (Defensie) het vertrouwen uitsprak in de duur van de bijdragen van de landen die Nederland in Oeroezgan na de zomer gaan bijstaan. Van Middelkoop zei ervan uit te gaan dat alle nieuwe partners (Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Tsjechië) net zo lang als de Nederlanders blijven. Dat de Tsjechen slechts voor zes maanden instemden, heeft te maken met hun begrotingssystematiek. Ze blijven zeker een jaar, gaf de bewindsman aan.

Oplossing financiering missie

Van Middelkoop stelde dat de operationele capaciteit van de krijgsmacht niet zal worden aangetast. De missie zal juist zorgen voor meer kennis en ervaring, zei hij. Vooral het CDA, de ChristenUnie en de VVD vinden het belangrijk dat het leger niet uitgewoond raakt door de zware missie. De SP noemde de beweringen van de minister ongeloofwaardig.

Verder benadrukte Van Middelkoop dat de hele missie volledig en degelijk is gefinancierd. De meeste partijen waren daar eerder niet gerust op. Volgens de minister komt in de voorjaarsnota een oplossing voor het geldgebrek op bepaalde punten. De fracties bekijken of zij zich hierin kunnen vinden.

Het CDA, de PvdA en de ChristenUnie hopen dat Frankrijk Nederland na 2010 aflost als leidende natie. Het is de enige van de nieuwe partners die daar technisch toe in staat is. Maar Van Middelkoop zei dat hij daar geen enkele mededeling over wil en kan doen. ''Ik weet er ook niks van.'' Hij zei nu blij te zijn met de bijdrage van Franse trainers (OMLT's) in Oeroezgan.

In elk geval weet de NAVO nu dat Nederland eind 2010 echt vertrekt uit de provincie in Zuid-Afghanistan. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) overhandigde de Kamer een brief van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Daarin bevestigt die de eindigheid van de Nederlandse bijdrage.

Van een gebrek aan solidariteit tussen de NAVO-lidstaten, zoals PVV-leider Geert Wilders meende, is volgens Verhagen geen sprake. Hij wees erop dat alle 26 NAVO-landen en vijftien andere landen al veel doen Afghanistan. Het ging Wilders vooral om het gevaarlijke zuiden, waar landen als Duitsland en Italië zich niet vertonen. De kans is groot dat de PVV tegen de verlenging stemt.

Ook de SP en GroenLinks blijven tegen. Ze zien het nut van deze missie niet. Volgens hen wordt niet de juiste koers gevolgd, vooral wegens het geweld. De coalitiepartijen en de ministers vinden dat de wensen van GroenLinks redelijk op hun lijn zitten, maar Mariko Peters (GroenLinks) ontkende dat. Voor D66 staat het vertrouwen in de slagingskans van de missie voorop, maar de fractie neigt nog steeds naar een tegenstem, zei D66-leider Alexander Pechtold.

Van Middelkoop stelde dat de nazorg voor veteranen al goed is, maar staat open voor verbeteringen. Vooral de ChristenUnie en de PvdA vroegen daar om. De laatste wil ook meer geld daarvoor uittrekken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden