Brede steun voor militaire missie in Irak

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben donderdagavond officieel hun steun uitgesproken voor de Nederlandse militaire missie in Irak. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen gaan in dat land doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bombarderen en militairen gaan hun Iraakse en Koerdische collega's trainen.

Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer. Beeld anp
Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer.Beeld anp

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. Ze hebben samen 17 van de 150 Kamerzetels. Daarmee is er een zeer brede steun voor een missie waarbij veel geweld zal worden gebruikt en dat is 'misschien wel historisch', constateerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken eerder op de dag.

'Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden', stelde fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD. Maar volgens SP-leider Emile Roemer dreigt Nederland in een 'wespennest' te raken met de missie. Wel is hij voor luchtsteun op plaatsen waar genocide dreigt. Alexander Pechtold (D66) wil dat het kabinet het initiatief neemt voor een internationale humanitaire top voor een betere opvang van vluchtelingen in de regio en een betere opvang in Europa.

Aan de operatie doen 380 Nederlanders mee (250 bij de F-16's en 130 bij de trainingsteams). De gevechtsvliegtuigen gaan opereren vanuit Jordanië, waar al drie F-16's zijn. De F-16's worden op z'n vroegst in de loop van volgende week actief boven Irak, aldus premier Rutte.

Het CDA, de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat Nederlandse F-16's ook in Syrië doelen van IS zouden moeten bestoken. Maar het kabinet wil dat niet, omdat daarvoor geen internationale juridische basis bestaat.

Alle fractieleiders wensten de militairen en hun familie succes en veel sterkte en een behouden thuiskomst voor de mannen en vrouwen die worden uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden