Brazilië vervangt Outlook door eigen spionnenwerende e-maildienst

De Braziliaanse overheid gaat haar e-mailcorrespondentie versleutelen om voortaan te voorkomen dat buitenlandse spionnen meelezen. Sinds werd onthuld dat zelfs e-mailberichten van president Dilma Rousseff niet veilig waren voor de glurende Amerikaanse inlichtingendienst NSA maakt Brazilië zich grote zorgen over spionage.

President van Brazilië Dilma Rousseff vorig jaar op bezoek bij Amerikaans ambtgenoot Barack Obama. Beeld afp
President van Brazilië Dilma Rousseff vorig jaar op bezoek bij Amerikaans ambtgenoot Barack Obama.Beeld afp

De Braziliaanse overheid ruilt Microsoft Outlook in voor een e-maildienst die beveiligd is met het zelfontwikkelde Expresso. Het nieuwe netwerk bezorgt niet alleen de interne elektronische post, maar wordt ook gebruikt voor videovergaderingen. E-mailverkeer met de buitenwereld wordt versleuteld.

De president en enkele belangrijke overheidsinstellingen stappen volgende maand al op het nieuwe systeem over. In de tweede helft van volgend jaar moeten alle ambtenaren zijn overgegaan.

Twijfel over veiligheid
Deskundigen betwijfelen echter of de beveiliging wel afdoende is. Het versturen van een enkel versleuteld mailtje naar een extern Gmail-adres kan het overheidsnetwerk al blootstellen aan indringers, denken zij.

Uit door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden geopenbaarde documenten bleek afgelopen zomer dat Brazilië een belangrijk doelwit was van Amerikaanse spionnen. Onder meer president Rousseff en staatsoliebedrijf Petrobras zijn begluurd en afgeluisterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden