Brazilië en Peru: Amazon mag domeinnaam .amazon niet gebruiken

In Peru en Brazilië is een verhit debat losgebarsten over Amazon. Dat bedrijf wil namelijk de domeinnaam .amazon claimen, maar volgens de Zuid-Amerikaanse landen maakt het grootste commerciële internetbedrijf ter wereld het daarmee onmogelijk om het topdomein te gebruiken voor zaken rondom de Amazone-rivier of het Amazonegebied, respectievelijk de grootste rivier en het grootste regenwoud ter wereld.

Een verwoest deel van het Amazone-regenwoud. Beeld afp
Een verwoest deel van het Amazone-regenwoud.Beeld afp

Dat schrijft the Guardian vandaag. Het bedrijf uit Seattle hoopt met de nieuwe domeinnaam zijn eigen bekendheid verder te vergroten. Maar Peru en Brazilië hebben daar bezwaar tegen. Ze denken dat het internetadres beter gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld milieubescherming of de bescherming van de rechten van de inheemse bevolking. Die zijn meer in het publiek belang dan de commerciële belangen van een bedrijf, aldus het Braziliaanse ministerie van Wetenschap en Technologie.

Top-level domein
Het laatste gedeelte van een internet-adres (zoals .nl, .com of .org) wordt ook wel top-level domein (tld) genoemd, en wordt tot nu toe voornamelijk gebruikt om een onderscheid te maken tussen onder andere overheidswebsites, militaire websites, commerciële websites en websites uit verschillende landen. Er zijn er in totaal 22. Maar daar gaat verandering in komen, als het aan het onafhankelijke Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) ligt. Die wil namelijk honderden nieuwe tld's gaan uitrollen, zoals .shop, .song en .book. Bedrijven bieden de ICANN grof geld om hun eigen tld te kunnen gebruiken, zoals dus bijvoorbeeld .amazon.

Maar niet alleen in Peru en Brazilië leidt dit tot protest. Argentinië is bijvoorbeeld niet blij dat het Amerikaanse kledingmerk Patagonia de tld .patagonia wil gaan gebruiken, omdat dat tevens de naam is van een deel van Argentinië en Cili (Patagonië in het Nederlands).

China ziet de domeinnaam .shangrila, geclaimd door een gelijknamige hotelgroep, niet zitten. Dat zou namelijk te veel lijken op Shangri-la, een regio in de provincie Yunnan. Saillant detail is echter dat die regio pas sinds 2001 zo wordt genoemd, lang na de oprichting van de hotelketen. Met de naam Shangri-la hoopt China toeristen te trekken naar de regio. Het is namelijk oorspronkelijk de naam van het aardse paradijs uit het boek 'Lost Horizon' van de Britse schrijver James Hilton.

Saoedi-Ararabië protesteerde eerder al tegen het gebruik van onder andere .sex, .virgin, .sucks, .dating, ,gay en .baby.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden