Braziliaanse wetenschappers verfijnen prognoses met klimaatsimulator

Braziliaanse wetenschappers hebben een klimaatsimulator gemaakt. Die moet precieze klimaatprognoses voor Brazilië kunnen maken en zo ook de internationale klimaatprognoses verfijnen.

Redactie
Een gebied in het tropische regenwoud van Brazilië dat ten prooi is gevallen aan ontbossing. Beeld AFP
Een gebied in het tropische regenwoud van Brazilië dat ten prooi is gevallen aan ontbossing.Beeld AFP

Het Braziliaanse Model voor het Aardsysteem heet de simulator officieel. Hij werd ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) en onderscheidt zich door zijn rijkdom aan gedetailleerde informatie over de verschillende streken van Brazilië en de rest van Zuid-Amerika.

Het systeem, dat zal draaien op een supercomputer van het INPE, moet Brazilië in staat stellen precieze klimaatprognoses te maken. Die gegevens gaan ook naar het VN-klimaatpanel (IPCC), dat alle klimaatgegevens ter wereld verzamelt en daar mondiale prognoses mee maakt.

"De gegevens beslaan de periode van 1960 tot 2100", zegt Paulo Artaxo, hoogleraar atmosferische fysica van de Universiteit van São Paulo en lid van het wetenschappelijk team dat de klimaatsimulator ontwierp.

Prognose van de oogst
"Ze zullen ons in staat stellen om de invloed van klimaatfenomenen zoals droogte te begrijpen, gegevens over het smelten van de Noord- en Zuidpool te produceren en ook een waaier aan informatie te verstrekken, gaande van een prognose van de landbouwoogst tot het bepalen van overheidsbeleid voor klimaatcatastrofes."

Een jaar geleden meldde het INPE dat het tegen het eind van deze eeuw 40 procent minder kan gaan regenen in het Amazonewoud en het er gemiddeld 8 graden Celsius warmer kan worden als de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen de komende jaren niet vermindert. Daardoor zou het onmetelijke woud zelf meer koolstofdioxide gaan uitstoten dan opslaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden