Plus Column

Brave kinderen worden hondse volwassenen

Theodor Holman Beeld Wolff

Beste jongelui. Jelui vinden mij natuurlijk niet mieters, want ik ben een oude knor. Of knar. Ik ben mega oudt. Ik ben zo oudt, ik heb de Karnivoren nog meegemaakt, en de strijdt van de Blanckman tegen de Nigermensch, ook wel bekend als de grote Nomenclatuur­oorlog. Opa heeft veel te vertellen, inderdaad.

Thans leven we weer in een oorlogstijd: het gevecht tussen de Klimaters en de Tegenklimaters. En jelui zijn de Klimaters. De Goeden. Samen met jeluis ouders, die zich ook bij De Goeden hebben aangesloten. En ik hoorde zelfs dat jeluis onderwijzers ook tot De Goeden behoren.

Ikzelf behoor tot de Slechten. Slecht hè? Toen ik jeluis leeftijd had, behoorde ik ook al tot de Slechten. Ik demonstreerde tegen Amerika. Dat waren de Goeden. En ik was een Provo. Provo kwam van provoceren, uitlokken. Dat was bijzonder Slecht.

En niemand hield van ons, zoals bij jelui het geval is. Onze onderwijzers vonden dat we ons haar niet mochten ­laten groeien (slecht!), dat we geen wit spijkerpak mochten (heel slecht) en we mochten zeker niet demonstreren (té slecht!).

We gedroegen ons als Kabouters, en zo noemden we ons ook. Als Kabou­ter probeerden we in de politiek ­terecht te ­komen. Dat vond ieder­een heel erg slecht. In 1969 kwam Provo met Kabouter Van Duijn in de Amsterdamse gemeente­raad. Dat vonden de Goeden een aanval op de demo­cratie!

Maar iedereen staat achter jullie, Goede Kinderen. Deze slechte opa denkt wel eens: moeten jelui kinderen niet Domweg Slecht zijn? Niet met je ouders demonstreren, maar tegen de denkbeelden van je ouders?

Niet met toestemming van je ouders demon­streren, maar op momenten dat het echt niet mag! Als zelfs politici jeluis demonstratie steunen, dan vindt opa jelui goed slecht. Ik bedoel: honden moeten braaf zijn en kinderen honds. Brave kinderen worden hondse volwassenen.

Jullie hebben uiteraard Verschrikkelijk Gelijk. Elk uur hoor ik op radio en televisie dat jullie Gelijk hebben. En wij Slechteriken hebben Ongelijk. En derhalve zouden wij niet aan jullie toekomst denken.

Denken jelui werkelijk dat wij expres naar Slechte Hoogleraren luisteren omdat we jeluis toekomst willen dwarszitten? Waarom zouden wij dat doen? Is dat domweg domheid van ons? Zijn die hoogleraren dan ook dom?

Zou het zo kunnen zijn dat wij Slecht zijn omdat wij het Goede niet geloven?
Ik zal donderdag van jeluis goede demonstratie genieten, zo slecht ben ik wel.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden