Brandweerleiding krijgt meditatietraining

Meditatie wordt een vast onderdeel van de training en bijscholing voor leidinggevenden bij de brandweer. Brandweerofficieren van Amsterdam-Amstelland hebben al geëxperimenteerd met mindfulness.

De brandweeracademie noemt de proef een succes Beeld anp
De brandweeracademie noemt de proef een succesBeeld anp

Ademhalingsoefeningen en een sprong in ijskoud water: brandweerofficieren hebben de afgelopen tijd geëxperimenteerd met mindfulness. Bij deze vorm van meditatie draait het om 'het vermogen om met volle aandacht, nieuwsgierig en niet-oordelend aanwezig en opmerkzaam te zijn'.

Commandant Leen Schaap van Amsterdam-Amstelland bevestigt dat de proef in Amsterdam is gedraaid. "Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft mee gewerkt aan praktijktrainingen ter vergroting van de mentale veerkracht. We hebben immers een zwaar beroep. Maar het is niet zo dat we iedere ochtend beginnen met een kopje kruidenthee en een half uur op yogamatje."

Succes
De proef is een succes, laat de Brandweeracademie weten. "Commandovoerders worden bij incidenten steeds meer geconfronteerd met verschillende prikkels," zegt woordvoerder Linda Claassen. "Mindfulness kan helpen om op een goede manier met deze prikkels om te gaan."

Mindfulness kan helpen om op een goede manier met deze prikkels om te gaan Linda Claassen. Bij de training leren brandweerlieden ademhalingstechnieken en aandachtsoefeningen om te voorkomen dat ze zich laten meeslepen door stress en heftige emoties.

Onderdeel van de proef was een duik in ijskoud water. Die methode, bekend van 'The Iceman' Wim Hof, is volgens de brandweer bedoeld 'om een heftige prikkel door middel van de juiste aandacht, concentratie en ademhalingstechniek onder controle te krijgen'. Koffie en geraffineerde suikers waren tijdens de training uit den boze.

Masculien
Brandweerlieden reageerden positief op de proef. Zo zegt een brandweerofficier dat hij zich nu elke keer bij aankomst bij een incident korte tijd focust op zijn ademhaling. Een andere brandweerman laat weten dat hij regelmatig mediteert om zo 'de drukte van de dag kwijt te raken'.

Maar er is ook kritiek. Zo vinden sommige commandovoerders dat mindfulness niet past bij de brandweercultuur. Die cultuur is 'masculien' en 'actiegericht', staat in het rapport 'Met beide benen op de grond'. Ze vrezen dat collega's mindfulness te zweverig en niet concreet genoeg vinden.

PTSS voorkomen
Toch voert de Brandweeracademie de meditatietraining landelijk in. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness aantoonbaar kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verhogen van de emotionele stabiliteit. Ook helpt het om PTSS (posttraumatische stressstoornis) te voorkomen.

In de Verenigde Staten is op grotere schaal geëxperimenteerd met mindfulness. Daar lijken militairen, politiemensen en brandweerlieden er baat bij te hebben. Nederlandse militairen kunnen sinds eind vorig jaar yogales volgen. Ook yoga zou kunnen helpen om traumatische ervaringen te verwerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden