Brandweer wil leden van motorbendes weren

Commandant Leen Schaap van de Amsterdamse brandweer en voorzitter van de Veiligheidsregio Bas Eenhoorn willen leden van motorbendes weren uit het korps. Ze gaan uitzoeken of dat kan.

Bas Eenhoorn en Leen Schaap. Beeld Mark van der Zouw
Bas Eenhoorn en Leen Schaap.Beeld Mark van der Zouw

De Amsterdamse brandweer telt zeker één Hells Angel en één lid van Satudarah. Een andere brandweerman is topvechter in mixed martial arts en werd onlangs na een titelgevecht op sociale media gefeliciteerd door de top van motorbende No Surrender.

"Ik vind het absoluut niet normaal dat binnen overheidsorganisaties mensen werken die lid zijn van criminele motorbendes. Dat geldt ook als je vol in het wereldje zit van de kooivechters en een directe link hebt met de top van zo'n motorbende," zegt Schaap.

Contact met criminelen
Net zoals Defensie grote moeite heeft iets tegen militairen te ondernemen die lid zijn zo'n club, vreest Schaap dat het moeilijk zal zijn leden uit de brandweer te zetten. Hij is sinds medio 2016 commandant van de brandweer, na een lange carrière binnen de Amsterdamse politie.

"Bij de politie is het evident: als je lid bent van zo'n motorclub heb je contact met criminelen. Dat mag niet. Je beschikt over gevoelige informatie, kunt chantabel worden en je hebt problemen met je integriteit," zegt Schaap.

"Binnen de brandweer of de gemeentereiniging ligt dat anders. Lidmaatschap van een criminele motorclub betekent niet dat je geen brand kunt blussen of geen straat kunt vegen."

Toch onderzoekt de commandant wat hij kan doen. "Voor de integriteit en geloofwaardigheid van de overheid vind ik ambtenaren met dit soort contacten een heel slechte zaak. Het is een misdaad bevorderende factor."

Niet integer
Burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen, voorzitter van de Veiligheidsregio waaronder de brandweer valt, is het 'honderd procent eens' met de commandant.

"Als de politie in staat is deze mensen te weren omdat ze niet integer zouden zijn, moeten we ons afvragen waarom wij vinden dat het bij de brandweer of de vuilophaaldienst niet kan."

Eenhoorn ziet een kans bij de ambtseed die alle ambtenaren afleggen. "Je moet je vingers in de lucht steken en zeggen dat je je aan alle wetten en regels zult houden. Ik vraag me af hoe moeilijk het is na te gaan of dat in de praktijk dan ook zo is."

Lees ook: Commandant houdt vast aan modernisering brandweer: 'Een cultuur omzetten kost tijd'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden