Brandweer onterecht gepasseerd

WASHINGTON - Blanke brandweerlieden in de Amerikaanse stad New Haven is ten onrechte promotie onthouden op grond van hun ras. Dat heeft het het Hooggerechtshof gisteren bepaald in een een zaak van de blanke brandweerlieden tegen de lokale overheid.
De brandweerlieden hadden op grond van hun testresultaten in aanmerking moeten komen voor promotie.

De gemeente had daar echter vanaf gezien omdat niemand van de zwarte kandidaten voor dezelfde test was geslaagd en de gemeente bang was te worden vervolgd voor discriminatie. De zaak is mede geruchtmakend omdat een uitspraak wordt verworpen van het hof van beroep, waarvan de door president Barack Obama voorgedragen opperrechter Sonia Sotomayor deel uitmaakte.

In die zaak koos Sotomayor juist de zijde van de nu verliezende partij.
Over twee weken beginnen de verhoren in de senaat waarmee de voordracht van de president in een definitieve benoeming wordt omgezet. Republikeinen zullen Sotomayor zeker aan de tand voelen over haar opstelling in deze zaak.

Die opstelling vond overigens weerklank bij vier van de negen rechters van het Hooggerechtshof. Opperrechter Kennedy gaf toe dat de zaak de gemeente voor een dilemma plaatste. Maar hij oordeelde dat de stad de testresultaten ten onrechte had genegeerd ten nadele van de achttien brandweerlieden.

Zij hadden hard gewerkt voor het resultaat. Het enkele feit dat geen van de zwarte kandidaten was geslaagd, maakte de toets nog niet ongeschikt als graadmeter voor promotie.

Hoewel 32 procent van de brandweerlieden van New Haven in lagere rangen zwart is, bekleedt maar vijftien procent van hen hogere posities. De wet op de burgerrechten was juist bedoeld om het discriminerend effect van werkgeverspraktijken tegen te gaan, zelfs als de werkgever het niet zo had bedoeld.

Volgens rechter Ruth Bader Ginsburg, die het minderheidsstandpunt van het hof verwoordde, was wel degelijk sprake van een discriminerend effect. Volgens haar zijn veel betere testen bij andere gemeenten in omloop die louter gericht zijn op onderscheid naar geschiktheid voor de functie, zonder daarbij leden van een bepaalde minderheid buitenspel te plaatsen. (HET PAROOL)

De zaak is mede geruchtmakend omdat een uitspraak wordt verworpen van het hof van beroep, waarvan de door president Barack Obama voorgedragen opperrechter Sonia Sotomayor deel uitmaakte. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden