Brandweer moet nachtelijke sluiting kazerne Oost uitleggen

Burgemeester Femke Halsema wil de brandweer tijdens een speciale bijeenkomst laten uitleggen waarom het veilig is om de kazerne Victor in Oost 's nachts te sluiten.

Ruben Koops
Kazerne Victor in de Dapperbuurt gaat vanaf 1 januari tussen 23.00 en 07.00 uur dicht. Beeld Brandweer
Kazerne Victor in de Dapperbuurt gaat vanaf 1 januari tussen 23.00 en 07.00 uur dicht.Beeld Brandweer

Dat zei zij donderdagmiddag in de gemeenteraad. Kazerne Victor in de Dapperbuurt gaat vanaf 1 januari tussen 23.00 en 07.00 uur dicht, bij wijze van proef.

Omwonenden tot aan IJburg aan toe maken zich hier grote zorgen om. Men is bevreesd dat de aanrijtijden van de brandweer in de nacht verslechteren.

Veilig
Dat de kazerne in de afgelopen negen maanden slechts zes keer uitrukte om een (kleine) brand te blussen, en dat er andere kazernes zijn die de aanrijtijden in de buurt halen, vermindert die zorgen niet.

De brandweer rukt ook uit voor reanimaties en de buurt is bang om de snelle komst van de brandweer bij dat soort calamiteiten kwijt te raken. Via een technische sessie kan de brandweer uitleggen waarom het experiment veilig doorgang kan vinden, denkt de burgemeester.

"Ik denk dat er geen reden is voor de zorgen van de buurt, maar dat neemt niet weg dat ik wel respect voor die zorgen heb," zei Halsema. "De enige manier hoe je zorgen weg kunt nemen is door argumentatie."

Dienstroosters
Bij een technische sessie krijgen raadsleden de gelegenheid om de brandweer vragen te stellen, waardoor die het experiment en de risico's kan toelichten. De nachtelijke sluiting is onderdeel van een experiment, waarbij de kazerne via een nieuw 8-uursrooster bemand wordt.

Brandweercommandant Leen Schaap probeert al langer om de traditionele cultuur bij de brandweer te doorbreken, het veranderen van de dienstroosters is daar een belangrijk onderdeel van.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden