Brandweer maakt zich zorgen over kleurenpoeders

Na een aantal tests maakt brandweer Amsterdam-Amstelland zich zorgen over het gebruik van kleurenpoeders bij Color Runs en Holi Festivals. In veel gevallen is de poeder zeer brandbaar.

Brandweer Amsterdam-Amstelland testte de kleurenpoeders op brandveiligheid Beeld epa
Brandweer Amsterdam-Amstelland testte de kleurenpoeders op brandveiligheidBeeld epa

Aanleiding voor het onderzoeken van het brandgevaar was een stofexplosie tijdens een festival in Taiwan op 27 juni 2015. Door de ontbranding van opwervelend poeder raakten 508 mensen gewond, elf mensen kwamen om het leven.

Veel van deze vergelijkbare festivals worden in Nederland, en ook in Amsterdam, georganiseerd. Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft een adviserende rol bij het afgeven van vergunningen bij deze evenementen en heeft daarom onderzocht hoe brandveilig de evenementen waarbij veel gebruik wordt gemaakt van kleurenpoeders zijn.

Uit de tests van de brandweer, uitgevoerd op Schiphol, bleek dat de poeders, zowel gecertifeerd als niet-gecertifeerd, brandbaar waren. Een aansteker bleek genoeg om het kleurenpoeder vlam te laten vatten. Ook een halogeenlamp kon in combinatie met grote hoeveelheden poeder zorgen voor vuur.

De brandweer adviseert organisatoren van een Color Run of Holi Festival vooraf uitgebreid de kleurenpoeders te testen. Niet alle merken zijn brandgevaarlijk. Om verantwoord te kunnen adviseren wil de brandweer zien dat organisatoren de brandweer voorzien van relevante productinformatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden